Kina skraćuje vreme karantina za COVID, olakšava letove

Kina skraćuje vreme karantina za COVID, olakšava letove

Kina je ublažila neke od svojih ograničenja COVID-a, uključujući skraćenje karantina za dva dana za bliske kontakte obolelih i za dolazne putnike i ukidanje kazne za aviokompanije koje dovoze zaražene putnike.

Nova pravila su bila među 20 mera koje su ispitane na prvom sastanku novog najvišeg rukovodnog tela vladajuće Komunističke partije u četvrtak, usred novog pokreta za optimizaciju i poboljšanje politike kontrole COVID-a.

Prema novim pravilima, karantin za bliske kontakte biće smanjen na pet dana na centralizovanoj lokaciji plus tri dana kod kuće, sa sedam dana centralizovano i tri dana kod kuće.

Slično skraćenje karantinskih pravila napravljeno je i za putnike koji dolaze, prema revidiranim pravilima, koja je Nacionalna zdravstvena komisija (NHC) objavila na svom sajtu.

Ukinuta je i obustava međunarodnih letova zbog otkrivanja zaraženih putnika, dok je za dolazne putnike uslov za testiranje na COVID-19 smanjen na jednom u 48 sati sa dva puta.

Stalni komitet Politbiroa stranke naglasio je potrebu da se minimizira uticaj kineskih mera nulte borbe protiv COVID-a na ekonomiju, a da se pritom ne ublaži suzbijanje epidemije.

U onome što je izgledalo kao još jedna reforma za pojednostavljenje kampanje protiv koronavirusa, NHC je prethodno prilagodio svoju klasifikaciju rizičnih područja na „visok“ i „nizak“ rizik, sa „visokog“, „srednjeg“ i „niskog“.

NHC je saopštio da broj ljudi pogođenih merama COVID-a treba da bude minimiziran.

Sekundarni bliski kontakti više ne bi morali da se identifikuju, iako će bliski kontakti i dalje biti, rekli su zdravstveni organi.

Takođe treba uložiti sve napore da se obezbedi nesmetana logistika za firme i industrijske parkove tokom izbijanja bolesti, a od važnih firmi ne bi trebalo proizvoljno zahtevati da obustave proizvodnju.

Kina će takođe izraditi plan za ubrzanje vakcinacije, posebno za starije, saopštio je NHC.