Bela kuća: Sastanak Bajdena i Si Đinpinga

Bela kuća: Sastanak Bajdena i Si Đinpinga

Američki predsednik Džo Bajden sastaće se sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na marginama samita G20 sledeće nedelje u Indoneziji, saopštila je Bela kuća u četvrtak. Dok će Bajden i Si navodno razgovarati o „naporima da se održe linije komunikacije“, odnosi između Vašingtona i Pekinga su u poslednje vreme zategnuti zbog Tajvana.

Njih dvoje bi trebalo da se sastanu u ponedeljak, rekla je novinarima sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer, dodajući da će „razgovarati o nizu regionalnih i globalnih pitanja“.

„Lideri će razgovarati o naporima da se održe i prodube linije komunikacije… odgovorno upravljati konkurencijom i raditi zajedno tamo gde su naši interesi usklađeni“, izjavio je Žan-Pjer.

Bajden i Si su poslednji put razgovarali telefonom krajem jula i nisu se sreli licem u lice otkako je Bajden preuzeo dužnost prošlog januara.

Odnosi između Vašingtona i Pekinga su se pogoršali pod Bajdenovim nadzorom, a američki predsednik je u četiri odvojena navrata zapretio da će vojno intervenisati ako Kina pokuša da silom stavi ostrvo pod svoju kontrolu. U svakoj prilici, pomoćnici Bele kuće povukli su se na Bajdenove izjave, uveravajući Peking da se SAD i dalje pridržavaju politike „jedne Kine“ – prema kojoj SAD priznaju, ali ne podržavaju, suverenitet Kine nad Tajvanom.

Kina je takođe tretirala posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu u avgustu kao prećutno odobravanje tajvanskog separatizma od strane Vašingtona, pošto je Pelosi najviši član Bajdenove političke partije. Peking je kao odgovor pokrenuo potpune vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu i prekinuo ključne linije komunikacije sa SAD.

Bajden je u sredu rekao da će razgovarati o Tajvanu sa Sijem i da se stav SAD o ostrvu „uopšte nije promenio od početka“, verovatno misleći na privrženost Vašingtona politici Jedne Kine. Bajden je dodao da „traži konkurenciju, a ne sukob“ sa Kinom.

Bajden i Si će takođe razgovarati o sukobu u Ukrajini i povećanom testiranju raketa Severne Koreje, rekao je američki zvaničnik novinarima u četvrtak. Bajden namerava da pokrene sa Sijem navodnu represiju Kine nad ujgurskim muslimanima, što Peking negira, dodao je zvaničnik.