Ko je pobedio međuizborima u SAD

Ko je pobedio međuizborima u SAD

VAŠINGTON – Trka za kontrolu nad američkim Kongresom se svodi na nekoliko država i ledeni tempo prebrojavanja glasova, pri čemu je republikancima potrebno još 14 mesta da bi osvojili Predstavnički dom i drugi krug Džordžije koji bi mogao odlučuje o kontroli Senata, prenosi Rojters.

Najviši republikanac u Predstavničkom domu Kevin Makarti rekao je rano u sredu da je uveren da će njegova stranka pobediti jer su njeni kandidati pokazivali znake približavanja pobedi.

* Sa 44 od 435 mesta u Predstavničkom domu koji još uvek nemaju jasnog pobednika, republikanci su vodili u broju glasova za njih 17. Ako se drže tih tragova, Makarti bi verovatno zamenio demokratu Nensi Pelosi na mestu predsednice Predstavničkog doma.

* U žestokom nadmetanju u Senatu u Nevadi, očekivalo se da će prebrojavanje glasova trajati danima. Pobeda republikanaca tamo bi značila da bi većina demokrata predsednika Džoa Bajdena u Senatu verovatno zavisila od rezultata novog drugog kruga Senata za 6. decembar u Džordžiji.

* Republikanac Adam Laksalt iz Nevade predvodio je državnu demokratsku senatorku Ketrin Kortez Masto sa 49,9% prema 47,2%, ali je još desetine hiljada glasačkih listića trebalo da se prebroje u okruzima Vošo i Klark. Glasački listići poštom su posebno popularni među demokratama i očekuje se da će izborni zvaničnici nastaviti sa prebrojavanjem glasačkih listića poštom tokom vikenda koji su označeni poštanskim žigom do dana izbora.

* Trka za Senat u Arizoni još nije bila raspisana, iako je aktuelni demokrata Mark Keli predvodio republikanskog izazivača Blejka Mastersa sa 51,4% prema 46,4% sa oko 70% prebrojanih glasova. U okrugu Marikopa u Arizoni ostalo je još oko 400.000 glasova koje treba prebrojati, prema tamošnjim izbornim zvaničnicima koji su rekli da možda neće biti gotovi sa svojim rezultatima do petka.

* Ako Kortez Masto i Keli prevladaju, demokratska kontrola Senata će se verovatno nastaviti u drugoj polovini Bajdenovog mandata. U tom scenariju, demokrate bi imale 50 glasova u Senatu čak i ako američki senator iz Džordžije Rafael Vornok, demokrata, izgubi u drugom krugu od 6. decembra protiv republikanskog kandidata Heršela Vokera. To bi sačuvalo status kvo. Trenutno je Senat podeljen između 50 i 50 sa potpredsednicom Kamalom Haris, demokratom, koja je u stanju da glasa za izjednačenje.