Ključno skladište goriva na Haitiju otvara se prvi put od septembra

Ključno skladište goriva na Haitiju otvara se prvi put od septembra

PORT-O-PRINS, Haiti – Desetine kamiona stajalo je u utorak na glavnom terminalu za gorivo u glavnom gradu Haitija kako bi napunili rezervoare po prvi put od kada je moćna banda preuzela kontrolu nad ovim područjem pre skoro dva meseca, preneo je Asošijeted pres.

Vozače je štitio teško naoružani policijski konvoj formiran dva dana nakon što je šef bande Džimi Čerizier, bivši policajac sa nadimkom „Roštilj“, objavio da federacija bandi G9 koju on vodi ukida blokadu goriva i dozvoljava vozačima da sipaju gorivo u depo .

Vladini zvaničnici su rekli da su benzinske pumpe. koji su zatvoreni od sredine septembra, biće dopunjeni od srede do petka i otvoreni za kupce u subotu.

„Sada možemo da dišemo“, rekao je Gabrijel Salni, vozač kamiona kome je laknulo što ponovo radi i zarađuje. „Glad me je skoro ubila.”

Rekao je da je blokada goriva „imala uticaj na zemlju, na sve Haićane“.

Nije odmah bilo jasno da li je federacija bandi zadržala kontrolu nad područjem oko depoa u Port-o-Prensu koji sadrži oko 10 miliona galona dizel goriva i benzina i više od 800.000 galona kerozina.

Ministarstvo odbrane Haitija je u ponedeljak izdalo saopštenje u kojem se navodi da su vojnici i policija preuzeli kontrolu nad terminalom za gorivo nakon 16 operacija, čestitajući tim naporima.

Situacija je navela premijera Ariela Henrija da zatraži hitno raspoređivanje stranih trupa početkom oktobra, zahtev o kome Savet bezbednosti UN tek treba da glasa. Do sada je Savet bezbednosti glasao samo za uvođenje sankcija Šerizijeu.

Ako se benzinske pumpe otvore kako je planirano, očekuje se da će bolnice i preduzeća, uključujući banke i prodavnice prehrambenih proizvoda, nastaviti sa normalnim radom.

Vlada nije saopštila da li će poskupljenje goriva najavljeno u septembru ostati na snazi. U to vreme, Henri je rekao da njegova administracija više ne može da priušti subvencionisanje goriva, što je izazvalo velike proteste i blokadu goriva od strane federacije bandi G9 koja je zahtevala premijerovu ostavku.