Salivan razgovarao sa Rusima o averziji rizika

Salivan razgovarao sa Rusima o averziji rizika

VAŠINGTON – Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan angažovan je u poverljivim razgovorima sa visokim ruskim zvaničnicima u cilju smanjenja rizika od šireg rata oko Ukrajine, rekao je u ponedeljak izvor upoznat sa razgovorima, preneo je Rojters.

Izvor, koji je tražio da ostane neidentifikovan, rekao je da su razgovori u toku. O Salivanovim razgovorima prvi je izvestio Wall Street Journal.

Salivan je u septembru rekao da su Sjedinjene Države javno i privatno komunicirale sa Rusima o pretnjama ruskog predsednika Vladimira Putina da će upotrebiti nuklearno oružje u ratu u Ukrajini.

Iako je Salivan javno rekao da će postojati tragične posledice ako Rusija pribegne nuklearnom oružju, nije bilo jasno kako se ova poruka prenosi privatno. Izvor je rekao da su se razgovori vodili poslednjih meseci.

Salivan, govoreći na događaju u Ekonomskom klubu Njujorka, nije rekao da je sam bio angažovan u direktnim razgovorima, ali je primetio da je više puta rekao da „imamo kanale za komunikaciju sa Ruskom Federacijom na višim nivoima“.

„To smo uradili kada je bilo potrebno da razjasnimo potencijalne nesporazume i pokušamo da smanjimo rizik i smanjimo mogućnost katastrofe kao što je potencijalna upotreba nuklearnog oružja“, rekao je on.

Bela kuća, koja je pazila da ne povlači diplomatske poteze u vezi sa Ukrajinom bez ukrajinskog učešća, nije negirala razgovore.

„Zadržavamo pravo da direktno govorimo na višim nivoima o pitanjima koja su zabrinjavajuća za Sjedinjene Države. To se desilo tokom proteklih nekoliko meseci. Naši razgovori su se fokusirali samo na… smanjenje rizika i odnos SAD i Rusije, “, rekla je novinarima portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer.

Ona je rekla da će podrška SAD Ukrajini biti „nepokolebljiva i nepokolebljiva“.