Bilčik zabrinut zbog pretnji Danasu: Uvek ću se boriti za zaštitu novinara

Bilčik zabrinut zbog pretnji Danasu: Uvek ću se boriti za zaštitu novinara

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju izrazio je zabrinutost zbog pretnji upućenih dnevnom listu Danas.

„Zabrinut sam zbog pretnji dnevnom listu Danas u Srbiji. Mi u Evropi moramo uvek da stanemo protiv nasilja i pretnji novinarima. Kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, uvek ću se boriti za slobodu medija i zaštitu novinara“, poručio je Bilčik na Tviteru.

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese [email protected] u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista. MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“, pisalo je, između ostalog, u mejlu koji je stigao na adresu Petrovića.