FIFA je pozvala timove Svetskog prvenstva da politiku ne učestvuju na turnirima

FIFA je pozvala timove Svetskog prvenstva da politiku ne učestvuju na turnirima

Svetsko upravno telo FIFA poslalo je pismo timovima koji učestvuju na Svetskom prvenstvu ovog meseca pozivajući ih da se fokusiraju na sport u Kataru, a ne da budu uvučeni u ideološke ili političke „bitke“.

Pismo su napisali predsednik FIFA Đani Infantino i njen generalni sekretar Fatma Samoura, a dolazi nakon protesta nekih od 32 zemlje koje igraju na Kataru 2022. povodom pitanja kao što su tretman radnika migranata koji su gradili stadione takmičenja i LGBTIK zajednice.

„Molim vas, hajde da se sada fokusiramo na fudbal!“ Infantino je navodno napisao u dokumentu koji je video Skaj Sports.

Znamo da fudbal ne živi u vakuumu i podjednako smo svesni da širom sveta ima mnogo izazova i poteškoća političke prirode.

Ali nemojte dozvoliti da se fudbal uvlači u svaku ideološku ili političku bitku koja postoji“, dodao je on.

Neki od protesta protiv Svetskog prvenstva u Kataru 2022., koje počinje 20. novembra, uključuju kapitene mnogih evropskih timova koji planiraju da nose trake duginih boja i australijski tim koji govori protiv katarskog stanja ljudskih prava i njegovog stava o istopolnim odnosima .

Fudbalski savez Australije potvrdio je da je primio pismo FIFA Rojtersu, ali nije komentarisao dalje.

Kako je prošlog meseca otkrio danski FA (DBU), igrači Danske će se na turnir uputiti bez svojih porodica u znak protesta protiv katarskog stanja ljudskih prava.

Organizatori Svetskog prvenstva su tvrdili da su svi, bez obzira na njihovo poreklo ili seksualnu orijentaciju, dobrodošli na Katar 2022. Ali su takođe upozorili na javno iskazivanje naklonosti u zemlji u kojoj je homoseksualnost nezakonita.

„U FIFA se trudimo da poštujemo sva mišljenja i uverenja, bez davanja moralnih lekcija ostatku sveta“, naglasio je Infantino u pismu.

„Jedna od velikih snaga sveta je zaista njegova raznolikost, i ako inkluzija išta znači, to znači poštovanje te različitosti. Nijedan narod, kultura ili nacija nije „bolji“ od bilo kog drugog.”

„Ovaj princip je kamen temeljac međusobnog poštovanja i nediskriminacije. I ovo je takođe jedna od osnovnih vrednosti fudbala. Zato, molim vas, hajde da svi to zapamtimo i pustimo fudbal da zauzme centralno mesto.”