Šef Pentagona: Verujem da će Ukrajina deokupirati Herson

Šef Pentagona: Verujem da će Ukrajina deokupirati Herson

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je uverenje da ukrajinske trupe mogu da povrate desnu obalu Hersonske oblasti koju su okupirali Rusi, uključujući i administrativni centar, prenosi „Evropska istina“, Ostin je ovo rekao na konferenciji za novinare u četvrtak.

„Što se tiče pitanja da li Ukrajinci mogu da zauzmu ostatak teritorije Hersonske oblasti na desnoj obali Dnjepra: ja svakako verujem da su u stanju da to urade. A najvažnije je da Ukrajinci veruju da su su sposobni da to urade“, rekao je šef Pentagona.

„Znamo da su pribegli metodičnim i izuzetno efikasnim naporima da povrate svoju suverenu teritoriju. Mislim da će nastaviti pritisak i ubuduće dok ne uspostave kontrolu nad teritorijom na desnoj obali reke“, dodao je on.

Do sada su američki visoki zvaničnici pokušavali da izbegnu ovakve optimistične ocene u vezi sa kontraofanzivom ukrajinskih snaga u Hersonskoj oblasti, koja traje od septembra. Zvučali su u pozadini izjava o evakuaciji civilnog stanovništva i ruskih snaga sa desne obale Hersonske oblasti.

Podsetimo, ukrajinski centar nacionalnog otpora je 27. oktobra izvestio da su Rusi svoju okupacionu administraciju u Hersonskoj oblasti premestili na levu obalu Dnjepra, odnosno uklonili je iz Hersona. Na to ih je navela kontraofanziva Oružanih snaga i rušenje mostova preko reke.

Ranije u četvrtak se saznalo da je sa zgrade regionalne državne administracije u Hersonu nestala zastava Ruske Federacije.

Kako je saopšteno, britanski obaveštajci smatraju da odlazak stanovništva i uklanjanje Potemkinovih posmrtnih ostataka iz Hersona prethode namerama Rusije da ubrza povlačenje iz te oblasti.