Berlin je Erdoganu odgovorio: Šolcov stav u vezi sa Putinom je nepromenjen

Berlin je Erdoganu odgovorio: Šolcov stav u vezi sa Putinom je nepromenjen

Nemačka vlada je demantovala reči predsednika Turske da je kancelar Olaf Šolc pomenuo potrebu da se „pronađe zajednički jezik” sa Rusijom kako bi se okončao rat u Ukrajini, piše DV, prenosi „Evropska istina“.

Nakon povratka Rusije „sporazumu o žitu“, Erdogan je, između ostalog, u intervjuu za turski TV kanal ATV rekao da Šolc sada takođe smatra da je „neophodno pronaći zajednički jezik“ sa Putinom kako bi se zaustavio rat u Ukrajini. On je o tome govorio u kontekstu telefonskog razgovora sa nemačkom kancelarkom, koji je održan 1. novembra.

U odgovoru na ovu izjavu, zvanični predstavnik nemačke vlade je uverio da je Šolc u razgovoru sa Erdoganom ponovio svoj stav: na Putinu je da prekine brutalni rat, povuče ruske trupe iz Ukrajine i započne mirovne pregovore sa Kijevom.

Posle telefonskog razgovora, pres-služba nemačke vlade je saopštila da je Šolc konstatovao napore Turske da obnovi ukrajinski izvoz žitarica u okviru Crnomorske inicijative i odlučno odbacio tvrdnje Moskve da se Ukrajina navodno sprema da upotrebi „prljavu bombu“ kao neosnovane. .

Prethodno je Šolc više puta ponovio da smatra neprihvatljivim vođenje mirovnih pregovora sa Rusijom zaobilazeći Kijev, i naglasio da Putin snosi isključivu odgovornost za rešavanje rata.