Zelenski: Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje, prestaće da postoji

Zelenski: Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje, prestaće da postoji

„Čini mi se da je Rusija onim što je započela, pokrenuvši u 21. veku rat protiv svog suseda, sa kojim je prošla veoma važne istorijske korake i odakle je uopšteno zamišljena, već izgubila ovaj rat – započevši ga. Samo je pitanje vremena“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da se Ukrajina bori za slobodu, te da smo „na svojoj zemlji, rat je jednostran“.

Predsednik je dodao da su Rusi došli na zemlju Ukrajine, a to je agresija koju priznaje ceo svet, pa je „obnova našeg teritorijalnog integriteta pitanje vremena“.

„Upotreba nuklearnog oružja… Upotreba već ukazuje da je ovo nuklearni rat, Treći svetski rat. O čemu onda da pričamo? Kakve je razlike šta se dešava posle Trećeg svetskog rata? Šta je poenta ako pričamo o tome?Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje, svet u kome živimo više neće postojati.Odnosno postojaće potpuno drugačiji svet u kome će sila koja je koristila nuklearno oružje definitivno prestati da postoji.Apsolutno sam siguran u to“, naglasio je šef ukrajinske države.

Prema njegovim rečima, „neće se raditi o tome da neko odgovara na nuklearne udare, već će biti pitanje unutar same te države – oni neće držati ni svoju državu ni svoje političke pozicije u toj državi”.

„Mislim da će morati interno da se pozabave revolucionarnim procesima unutar svoje države. Zato ovo ne shvatam ozbiljno. Iako, gledajući na korake političkog i vojnog vrha Rusije na našoj zemlji, ti koraci ne mogu nazvati adekvatnim ili istinski vojnim“, rekao je Zelenski.

Kako je ranije saopšteno, američki obaveštajci su obavestili da do danas nemaju informacije koje svedoče o pripremama Rusa za upotrebu nuklearnog oružja u Ukrajini, pa čak ni o tome da je rukovodstvo Kremlja donelo odluku da nastavi sa ovim korakom.