Cene gasa u EU rastu

Cene gasa u EU rastu

Prometne cene prirodnog gasa u Evropi porasle su iznad 1.400 dolara za hiljadu kubnih metara tokom trgovanja u četvrtak, što predstavlja skok od 9 odsto, prema podacima Londonske interkontinentalne berze (ICE).

Cena gasnih fjučersa za decembarsku isporuku u TTF čvorištu u Holandiji počela je da raste za 3,7%, na 1.333 dolara za 1.000 kubnih metara, da bi se kasnije popela na čak 1.405 dolara.

Neki stručnjaci navode strah od zakašnjelog, ali neizbežnog sezonskog pada temperatura zbog povećanja troškova energije. Cene prirodnog gasa padaju tokom celog oktobra i prvih dana novembra, jer je toplota odložila grejnu sezonu, pružajući izvesni predah evropskim ekonomijama koje se bore.

Zabrinutost oko zimskih zaliha zahvatila je EU mesecima, podstičući napore za gomilanje goriva. Podaci Gas Infrastructure Europe pokazuju da su skladišta gasa na kontinentu popunjena skoro 95%, a najveće rezerve u Nemačkoj su 99%.

Ekonomisti, međutim, upozoravaju da su rizici i dalje visoki jer su globalne zalihe male. Ističu da je i pored nedavnog pada cena evropskog gasa oko četiri puta viša od normalne za ovo doba godine. Analitičari kažu da bi naredna godina mogla biti još teža, jer će punjenje zaliha vjerovatno biti izazovnije bez ruskih zaliha.

U međuvremenu, Bloomberg je prošlog meseca izvestio da uprkos tome što imaju dovoljno zaliha, čini se da zemlje članice EU imaju malu kontrolu nad gorivom bloka. Mediji su objavili da je samo oko 10 odsto gasa u skladištima od Italije do Holandije pod direktnom kontrolom javnih zvaničnika kroz nacionalne strateške rezerve. Ostatak je navodno u rukama međunarodnih trgovinskih kompanija, energetskih preduzeća i industrijskih grupa. Te firme mogu slobodno da prodaju ponuđaču sa najvišom cenom, čak i ako je u drugoj zemlji, dok je njihov glavni interes maksimiziranje profitnih marži.