Godišnja inflacija u Turskoj porasla na novi 24-godišnji maksimum od 85%

Godišnja inflacija u Turskoj porasla na novi 24-godišnji maksimum od 85%

Godišnja inflacija u Turskoj nastavila je da raste u oktobru, pokazali su zvanični podaci u četvrtak, povećavajući cene osnovnih roba i pojačavajući krizu troškova života u zemlji.

Potrošačke cene su u oktobru porasle na 85,51 odsto u odnosu na godinu ranije, a za 3,54 odsto u odnosu na prethodni mesec, saopštio je turski statistički institut.

Stopa inflacije bila je najveća u poslednje 24 godine.

Stručnjaci, međutim, smatraju da je inflacija mnogo veća od zvaničnih podataka. Nezavisna grupa za istraživanje inflacije u četvrtak je postavila godišnju stopu na 185%.

Dok su pandemija i ruska invazija na Ukrajinu podstakle inflaciju širom sveta, ekonomisti veruju da je inflaciju u Turskoj podstaklo uverenje predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da visoki troškovi zaduživanja dovode do viših cena. Tradicionalno ekonomsko razmišljanje kaže da povećanje stopa pomaže u vladavini inflacije.

Prošlog meseca, turska centralna banka smanjila je kamatne stope treći mesec zaredom — na 10,5 odsto — u skladu sa Erdoganovim ekonomskim stavovima. Turski predsednik je signalizirao još smanjenja kamatnih stopa kako bi ključnu kamatnu stopu doveo na jednocifrene.

Nasuprot tome, centralne banke širom sveta agresivno podižu stope kako bi se borile protiv rastuće inflacije.

U sredu je Erdogan, koji se kandiduje za reizbor na izborima sledeće godine, branio svoju ekonomsku politiku rekavši da očekuje da će njegov model – koji daje prioritet rastu, investicijama, zapošljavanju i izvozu – da „urodi plodom“ i da se na njega ugledaju drugi.

„Dok se ceo svet bori sa najvećom inflacijom u poslednjih 60, 70 godina, točkovi ekonomije naše zemlje se okreću“, rekao je Erdogan.

„Mnoge institucije, pojedinci i organizacije — od Ujedinjenih nacija do mnogih ekonomista — slažu se sa uzročno-posledičnom vezom koju smo uspostavili između inflacije i kamatnih stopa“, rekao je Erdogan. „Posle nove godine videćete svet… niže kamate.