Energoatom: Moskva želi da poveže ukrajinsku nuklearnu elektranu na rusku mrežu – Energoatom

Energoatom: Moskva želi da poveže ukrajinsku nuklearnu elektranu na rusku mrežu – Energoatom

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje, okupirana od Rusije, radila je u četvrtak na rezervnim dizel generatorima nakon što je isključena iz ukrajinske električne mreže usled ruskog granatiranja, saopštila je ukrajinska kompanija za nuklearnu energiju.

Energoatom je saopštio da su poslednji preostali visokonaponski vodovi koji povezuju elektranu sa ukrajinskom mrežom oštećeni u granatiranju u sredu, i da Moskva želi da poveže elektranu sa ruskom mrežom.

Postrojenje na jugu Ukrajine, najveće u Evropi, ima 15 dana goriva za pokretanje generatora, saopštio je Energoatom.

Iako je šest reaktora ugašeno, i dalje im je potrebno stalno snabdevanje električnom energijom kako bi nuklearno gorivo unutra bilo hladno i sprečilo katastrofu.

„Juče su oštećene poslednje dve visokonaponske linije koje su povezivale sa ukrajinskim elektroenergetskim sistemom u Zaporožskoj NE (nuklearnoj elektrani). U 23.04 stanica je prešla u potpuno isključenje. “, stoji u saopštenju u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

„U bliskoj budućnosti oni (Rusija) će pokušati da poprave i povežu komunikacione linije ZNPP u pravcu privremeno okupiranog Krima i Donbasa“, saopštio je Energoatom, čije osoblje i dalje upravlja postrojenjem uprkos okupaciji od strane ruskih snaga.

Rusija nije odmah komentarisala situaciju u fabrici.

Objekat, koji je obezbeđivao oko petinu ukrajinske električne energije pre ruske invazije 24. februara, bio je primoran da radi na rezervnim generatorima nekoliko puta otkako su ga zauzele ruske snage ubrzo nakon početka rata.

Rusija i Ukrajina okrivljuju jedna drugu za granatiranje lokacije koja je oštetila zgrade i prijetila nuklearnom nesrećom. Nuklearni nadzornik UN-a zalaže se za uspostavljanje zaštitne zone kako bi se sprečilo dalje granatiranje.