Rusija olakšava proceduru izdavanja viza za strance

Rusija olakšava proceduru izdavanja viza za strance

Ruska vlada treba da razvije novi sistem ulaska za strance koji bi im omogućio da putuju u Rusiju bez viza, čak i ako njihove vlastite nacije i dalje zahtevaju vizu od Rusa, rekao je predsednik Vladimir Putin.

Vlada, uključujući ministarstva unutrašnjih poslova i spoljnih poslova, kao i Federalnu službu bezbednosti (FSB), trebalo bi da „razradi i iznese predloge o uvođenju bezviznog režima za strance koji putuju u Rusiju u turističke, poslovne ili obrazovne svrhe, kao i za one koji se bave sportom ili kulturnih događaja“, navodi se u predsedničkom nalogu izdatom u nedelju.

Sve mere treba da budu uvedene „bez obzira na princip reciprociteta“, navodi se u dokumentu koji je objavio Kremlj. Odluka je doneta nakon sastanka Izvršnog komiteta Državnog saveta Rusije. Državni savet je savetodavno telo koje formira predsednik radi bolje koordinacije zadataka različitih vladinih i javnih agencija.

Naredbom je takođe predloženo povećanje roka važenja viza za više ulazaka, kao i ublažavanje propisa u oblasti turizma, uključujući granične kontrole ruskih turističkih plovila. Ranije je ruski grad Sankt Peterburg dozvolio organizovanim grupama turista koji putuju na kruzerima da uđu i ostanu na svojoj teritoriji bez viza na određeno vreme. Predsednik je predložio da se ova praksa proširi i na druge ruske regione.

Vladi je takođe naloženo da radi na povećanju broja putničkih i kargo letova avio-kompanija iz „prijateljskih“ nacija. Predlozi Vlade trebalo bi da budu predstavljeni do 1. juna 2023. godine.

Razvoj događaja dolazi pošto je EU pooštrila vizna ograničenja za Ruse. U septembru je blok suspendovao svoj sporazum o viznim olakšicama sa Moskvom. Kasnije tog meseca, uvela je dodatna ograničenja, zabranjujući Rusima da apliciraju za kratkoročne vize EU iz trećih zemalja.

Onima koji žele da ostanu u EU duže od 90 dana uopšte ne treba izdavati vizu, rekla je tada komesarka za unutrašnje poslove Unije Ilva Johansson. Neke zemlje članice EU zauzele su mnogo oštriji pristup. U septembru je Finska zatvorila svoje granice za Ruse koji imaju šengenske turističke vize. Baltičke države su saopštile da neće čak ni izdavati humanitarne vize ruskim državljanima.