SAD razmatraju Gvantanamo za migrante sa Haitija

SAD razmatraju Gvantanamo za migrante sa Haitija

Predviđajući porast broja migranata sa Haitija, američka vlada razmatra udvostručenje kapaciteta pritvorskog centra u zalivu Gvantanamo na Kubi kao jednu od opcija, izvestio je NBC Nevs u utorak pozivajući se na dva zvaničnika i interni dokument.

Američka vojna baza u zalivu Gvantanamo trenutno ima pritvorski objekat koji može da primi oko 200 migranata, a Bela kuća nastoji da udvostruči taj kapacitet.

Savet za nacionalnu bezbednost je takođe zatražio od Odeljenja za unutrašnju bezbednost u kom trenutku bi treća zemlja trebalo da bude određena kao „đurđevak“ za rešavanje dolaznih Haićana. Migranti bi bili poslati u Gvantanamo samo ako i kada ta treća zemlja bude preplavljena, navodi En-Bi-Si.

Vlada predsednika Džoa Bajdena je poslednji put razmišljala o korišćenju Gvantanama za prelivanje migracije u septembru 2021, kada je oko 15.000 Haićana prešlo američko-meksičku granicu u Teksasu i postavilo šatorski grad ispod mosta na autoputu. Demokrate su, međutim, oštro osudile tu ideju, smatrajući da je lokacija koja se razmatra bila logor za držanje osumnjičenih za terorizam.

Migrantski operativni centar u Gvantanamu postoji više od 30 godina i razlikuje se od obližnjeg kampa Delta, koji se koristi za držanje osumnjičenih terorista. Do 12.000 Haićana je tamo bilo držano ranije, nakon državnog udara 1991. godine. Američka obalska straža trenutno koristi objekat za zadržavanje migranata koje spašava na moru na Karibima.

Haiti je u političkim previranjima otkako je predsednik Jovenel Moise ubijen u julu. Ekonomski problemi su od tada doveli do toga da naoružani demonstranti postave blokade na putevima i traže ostavku premijera Ariela Henrija. Vlada u Port-o-Prensu zvanično je zatražila stranu vojnu intervenciju prošlog meseca, ali SAD su se borile da uspostave koaliciju spremnu da pošalju vojnike na ostrvo.

„Nije bilo napretka u pridobijanju partnera da volontiraju. Niko se ne pojačava“, izvestio je prošle nedelje Majami Herald sa sedištem na Floridi, napominjući da su Brazil, Kanada i Francuska odbile da angažuju trupe. Vašington takođe pokušava da odloži sve značajnije poteze do posle izbora na sredini mandata 8. novembra.

U međuvremenu, Savet za nacionalnu bezbednost je organizovao „seriju sastanaka“ sa resorima za državu, odbranu i unutrašnju bezbednost u iščekivanju „masovnog egzodusa“ sa Haitija.