Na sastanku sa evropskim komesarom za energetiku, Zelenski je predložio stvaranje „ekonomskog Ramštajna“

Na sastanku sa evropskim komesarom za energetiku, Zelenski je predložio stvaranje „ekonomskog Ramštajna“

Predsednik Volodimir Zelenski je na sastanku sa komesarom Evropske unije za energetiku Kadrijem Simsonom razgovarao o daljim koracima za obezbeđivanje energetske bezbednosti Ukrajine.

Ovo je saopštila pres služba šefa države, piše „Evropska istina“.

Zelenski je informisao evropskog komesara o posledicama energetskog terorizma na strani Rusije, koja je već ozbiljno oštetila oko 40 odsto celokupne energetske infrastrukture Ukrajine, posebno termoelektrane, termoelektrane i hidroelektrane, kao i o merama koje naša država preduzima za stabilizaciju rada energetske mreže.

„Nažalost, zbog udara raketa i dronova kamikaza od strane Ruske Federacije po našem energetskom sistemu, obustavili smo ovaj proces. Ali siguran sam da ćemo sve obnoviti, i to u mirnije vreme, kada situacija u našem energetskom sistemu bude stabilizovano, nastavićemo da izvozimo struju u Evropu“, naglasio je predsednik.

Šef države je detaljno govorio o potrebama Ukrajine za obnavljanjem energetske infrastrukture i pozvao Evropsku komisiju da igra koordinirajuću ulogu u privlačenju pomoći zemalja članica EU.

Zelenski je skrenuo pažnju na svrsishodnost stvaranja platforme za podršku ukrajinskoj ekonomiji, posebno energetskom sektoru, poput Kontakt grupe u formatu „Ramštajn“.

„Ova platforma, takav „ekonomski Ramštajn“, se gradi i počeće da radi. Danas pitanje energetike ide ruku pod ruku sa finansijskom krizom i nestašicom naoružanja, tako da treba napraviti takvu platformu“, rekao je on. .

Stranke su posebnu pažnju posvetile daljem jačanju energetskih sankcija Ruskoj Federaciji. Predsednik je pozvao na uvođenje ograničenja cena ruskog gasa pored ograničenja cena nafte, kao i na ograničavanje isporuke ruskog tečnog gasa zemljama EU u okviru sledećeg paketa sankcija.

Simson je u utorak stigao u Kijev nakon ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine i izjavio da je potrebno povećati podršku ukrajinskom energetskom sektoru.