Švedska i Finska ne odbijaju raspoređivanje nuklearnog oružja nakon ulaska u NATO

Finska i Švedska potvrdile su da nakon ulaska u NATO neće tražiti napuštanje NATO baza i nuklearnog naoružanja, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Blumberg.

Upitana na konferenciji za novinare u utorak u Helsinkiju da li će Finska dozvoliti da se nuklearno oružje razmešta na svojoj teritoriji u mirnodopskim vremenima ili će pokušati da izbegne takav potez u budućnosti, finska premijerka Sana Marin rekla je da njena zemlja ne želi da „zatvori nikakva vrata i da ne bi trebalo da postoje „nikakvi preduslovi“ za njeno članstvo u NATO.

Ona je dodala da se o ovom pitanju ne razgovara aktivno u Finskoj, jer zemlje severne Evrope čekaju da svoje članstvo ratifikuju Turska i Mađarska. Njeno mišljenje podržao je i premijer Švedske Ulf Kristersson, koji je izjavio da „Finska i Švedska, sasvim prirodno, deluju veoma zajednički u ovim stvarima i imaju istu formalizaciju“.

„Finska i Švedska moraju da izvuku potpuno iste zaključke“ i „prihvate“ sve sposobnosti NATO-a, rekao je Kristersson, a prenosi Blumberg.

Osim toga, šef švedskih oružanih snaga Mikael Bajden preporučio je zemlji da se u početnoj fazi uzdrži od bilo kakvih rezervi u pogledu saradnje u oblasti nuklearnog naoružanja: „Povlačenje crvenih linija i pre nego što postanemo članica NATO-a samo stvara prepreke i trenja“.

Podsetićemo da je sama želja da se spreči širenje infrastrukture Severnoatlantske alijanse na istok bio jedan od razloga koje je Rusija najavila da izvrši invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

Ranije su finski mediji već pisali da u nacrtu zakona o pristupanju NATO-u Finska ne planira da predvidi nikakva ograničenja za postavljanje vojnih baza ili nuklearnog naoružanja, ukoliko se za to ukaže potreba.