Kuleba: Ruski napadi na civilnu infrastrukturu deo su genocidnog rata Ruske Federacije

Kuleba: Ruski napadi na civilnu infrastrukturu deo su genocidnog rata Ruske Federacije

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba istakao je da postoje formalni razlozi da se ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu smatraju komponentom genocida, prenosi „Evropska istina“, to se navodi u njegovom video obraćanju 1. novembra.

Kuleba je naglasio da se sistematski ponavlja granatiranje objekata koji obezbeđuju svetlost i toplotu za Ukrajince, a Ruska Federacija uopšte ne krije svrhu takvih akcija.

„Njihovi zvaničnici, TV voditelji otvoreno priznaju da je njihov cilj da „zamrznu“ ukrajinske gradove… Namerni ruski udari na civilnu kritičnu infrastrukturu Ukrajine su ratni zločini. S obzirom na njihovu sistematičnost, i komentare ruske propagande i zvaničnika koji ga prate. , ovi udari se moraju smatrati delom genocida nad ukrajinskim narodom Konvencija o genocidu iz 1948. godine jasno ukazuje na to: namerni uticaj na uslove života određene grupe sa ciljem njenog fizičkog uništenja, delimično ili u celini, je genocid. “, naglasio je ministar

On je primetio da Ruska Federacija očigledno još uvek ne razume da takav teror samo jača volju Ukrajinaca za otpor.

Podsetimo, i Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine pozvalo je na isključenje Ruske Federacije iz G20 posle još jednog raketnog napada Rusije na energetsku infrastrukturu.