Kremlj: Razmatramo dalje korake u vezi sa optužbama da je Britanija napala gasovode Severni tok

Kremlj: Razmatramo dalje korake u vezi sa optužbama da je Britanija napala gasovode Severni tok

Rusija je u utorak saopštila da razmatra koje „dalje korake“ da preduzme u vezi sa svojim navodom da je Britanija odgovorna za napad na podmorske gasovode Severni tok.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je osoblje britanske mornarice diglo u vazduh gasovod Severni tok u septembru, što je tvrdnja za koju je London rekao da je lažna i dizajnirana da odvrati pažnju od ruskih vojnih neuspeha u Ukrajini.

„Postoje dokazi da je Britanija umešana u sabotažu, teroristički čin protiv vitalne energetske infrastrukture“, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Takve akcije se ne mogu ostaviti po strani. Naravno, razmišljaćemo o daljim koracima. Ovako se definitivno ne može ostaviti“, rekao je Peskov.

Kremlj nije pružio dokaze koji bi podržali svoje tvrdnje da Britanija stoji iza pukotina na gasovodima Severni tok, koji su zapretili da će gasnu vezu vrednu više milijardi dolara trajno izbaciti iz upotrebe.

Kremlj je takođe rekao da nije doneta odluka o tome da li će se popravljati gasovodi koje kontroliše Rusija.

Peskov je rekao da Kremlj čeka stručnu procenu štete i da još nisu donete odluke o budućnosti Severnog toka 1 ili Severnog toka 2.

Švedska je prošle nedelje naredila da se sprovedu dodatne istrage o šteti. Vlasti i u Švedskoj i u Danskoj zaključile su da je curenje gasa uzrokovano eksplozijama, ali nisu navele ko bi mogao biti odgovoran.