Askot prekida da osigurava pošiljke žita u Crnom moru

Askot prekida da osigurava pošiljke žita u Crnom moru

„Askot“ koji je deo osiguravajuće kompanije „Lojd of London“ prekida da osigurava nove pošiljke na ukrajinskom crnomorskom koridoru za izvoz žitarica zasnovanom na sporazumu između Ukrajine i Rusije, rekao je visoki zvaničnik kompanije.

Predstavnik Askota Kris Mekgil naveo je da će ta kompanija prestati sa izdavanjem pokrića za te pošiljke sve dok situacija ne bude jasnija.

„Osiguranje koje je već izdato i dalje stoji“, dodao je.

Navodi se da su „Askot“ i brokerska kuća „Marš“ obezbedili za trgovce žitom krajem jula 50 miliona dolara za pokriće tereta svakog putovanja, što je dosad korišćeno za veliki deo pošiljki.

„Sve pošiljke koje su bile preuzete prošle nedelje važe sedam dana, ali otada smo primetili pad podnesaka“, rekao je Mekgil.

Markus Bejker, globalni šef za pomorstvo i teret u „Maršu“ naveo je u odvojenom obraćanju da je promena u rizičnom okruženju u poslednjih 48 sati bila veoma priimetna.

„S obzirom na promenu okolnosti, nije iznenađujuće da su osiguravači doneli odluku da suspenduju predmete dok ne bude sve jasno“, rekao je Bejker.