Bajden će prevremeno glasati, zajedno sa unukom, koja glasa prvi put

Bajden će prevremeno glasati, zajedno sa unukom, koja glasa prvi put

Američki predsednik Džo Bajden glasaće prevremeno na ključnim izborima 8. novembra u subotu, a pridružiće mu se i njegova unuka Natali, koja glasa prvi put, dok se demokrate bore za svaki glas.

Ankete pokazuju da bi demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, a nezadovoljstvo birača zbog visoke inflacije pokvari zamah koji su se demokrate nadale da će dobiti u ogorčenoj borbi sa republikancima oko prava na abortus.

Izlaznost birača – obično daleko niža na izborima na sredini mandata nego u godinama predsedničkih glasanja – biće kritičan faktor u državama na polju borbe, a demokrate pozivaju birače da glasaju ranije.

„Demokratija je bukvalno, a ne figurativno, na glasačkom listiću ove godine“, rekao je Bajden svojim pristalicama na demokratskoj akciji prikupljanja sredstava od milion dolara u Filadelfiji u petak, nazvavši izbore „najvažnijim dopunskim izborima u našem životu“.
„Da budemo jasni: ovi izbori nisu referendum. To je izbor. Izbor između dve potpuno različite vizije Amerike“, rekao je Bajden, obećavajući da će kodifikovati odluku Roe protiv Vejda o legalizaciji abortusa koju je Vrhovni sud poništio u junu – ako demokrate mogu da povećaju svoj broj u Senatu.

Ukupno 19.495.342 prevremenih glasanja dato je širom zemlje, prema Američkom izbornom projektu.

Oko 8,3 miliona birača koji su napunili 18 godina od prethodnih opštih izbora 2020. godine ima pravo da glasa na ovogodišnjim izborima, prema nestranačkom Centru za informacije i istraživanje o građanskom učenju i angažovanju na Univerzitetu Tafts.

Centar procenjuje da je 50% mladih od 18 do 29 godina glasalo na predsedničkim izborima 2020. godine, što je skok od 11% u odnosu na 2016. godinu, ali je odziv birača manji u godinama koje nisu predsedničke izbore.