Slovačka je optužila Češku za kršenje Šengenskog kodeksa

Slovačka je optužila Češku za kršenje Šengenskog kodeksa

Slovačka smatra da je nastavak provera češke strane na slovačko-češkoj granici kršenje Šengenskog graničnog zakonika.

To je novinarima rekao ministar unutrašnjih poslova Slovačke Roman Mikulec, piše „Evropska pravda” pozivajući se na Češki radio.

„U dokumentu se navodi da bi uvođenje kontrole unutrašnjih granica trebalo da bude poslednja, a ne prva odluka i da treba da bude doneta tek nakon što se iscrpe sve druge opcije. Smatramo da ove opcije još nisu iscrpljene“, rekao je Mikulec, navodi kome se nastavljaju pregovori o ovom pitanju između Slovačke i Češke.

„S naše strane nema kršenja Šengenskog kodeksa. Proširenje kontrole odvija se upravo u okviru međunarodnih pravila“, reagovao je na izjavu češkog Ministarstva unutrašnjih poslova Vit Rakušan. slovački kolega.

„Ovo je borba ne protiv Slovaka, već prvenstveno protiv švercera koji nezakonito profitiraju na ljudskim patnjama“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Češke.

On je dodao da su tokom provera češki policajci, carinici i vojnici priveli oko 60 osoba.

Vlada Češke ranije je saopštila da planira da nastavi provere na granici sa Slovačkom posle 28. oktobra.

Podsetimo, provere su uvedene zbog naglog povećanja broja migranata, uglavnom iz Sirije, koji su pokušali da iskoriste Češku kao tranzitnu zemlju na putu za Nemačku.

Ovi migranti ulaze u EU preko Srbije i Mađarske. Zbog toga EU ne isključuje čak ni odbijanje bezviznog režima za Srbiju, ako Beograd ne preduzme odlučne korake u borbi protiv ilegalnih migracija.