Mijačić: Ako se ne odloži odluka o tablicama iduće nedelje moguć sukob na Kosovu

Mijačić: Ako se ne odloži odluka o tablicama iduće nedelje moguć sukob na Kosovu

Dragiša Mijačić sa Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj i koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35 (pregovori Beograda i Prištine) upozorava za N1 da ukoliko ne bude odložena odluka o preregistraciji „već sledeće nedelje možemo imati rat na severu Kosova“.

„Imaćemo oružane sukobe između lokalnog stanovništva i kosovske policije. Tenzije su na izuzetno visokom nivou. Imamo istu situaciju kao što je bilo na Kosovu od ’93-96. godine. Nemojmo da se desi ’97-98. godina kada su albanski teroristi počeli da ubijaju srpske policajce“, poručuje Mijačić u N1 Studio Live.

Na pitanje da li predsednik Srbije Aleksandar Vučić smiruje tenzije današnjim razgovorima sa Srbima sa severa Kosova, on misli „da su i predsednik i Srpska lista poslali jasnu poruku, Srpska lista je najavila mirne proteste, a Vučić je rekao da neće prvi reagovati, ali da će stati uz Srbe sa Kosova“.

Podseća da je predsednica Kosova Vjosa Osmani optužila srpsku stranu da preti nezakonitim merama jer Kosovo sprovodi zakon i da koristi ruske metode.

„Kosovska strana misli da će uključivanjem u ceo narativ Rusije i ruske agresije moći da zadobije pažnju međunarodnih aktera da rešava silom situaciju na severu Kosova. Ovo je takva igra da jedni očekuju reakcije drugih. Ne verujem da će Beograd poslati vojsku i tenkove na sever, ali sam siguran da ima mehanizme koji će ili smiriti situaciju ili pospešiti da se rešava drugim sredstvima“, ocenjuje Mijačić.

On ističe da se čeka na potez kosovskog premijera Aljbina Kurtija, dodajući da će 3. novembra biti održan briselski samit, gde bi trebalo da bude potpisano nekoliko sporazuma, zatim sredinom meseca ukidanje viza za građane Kosova, i do svega toga neće doći ako dođe do nestabilnosti na severu.

„Imamo i francusko-nemački predlog koji na neki način u doglednom periodu pokušava da reši pitanje Kosova. Sve će to biti uništeno ako se Kurti ne povuče sad… Svaka nestabilnost na severu, vratiće Kosovo nekoliko godina unazad“, smatra Mijačić.

Dodaje da niko ne zna kako će Kurti da odreaguje, kao i da su reakcije Vučića i Srpske liste reaktivne, a ne proaktivne.

Navodeći da je Kurti nepredvidiv političar, podseća da je ove godine doneo dve autonomne odluke – da ne dozvoli održavanje referenduma i izbora na Kosovu, a nije ni upisao zemljište manastira Visoki Dečani u katastar, što je od njega tražio čak američki predsednik Džozef Bajden.

„On pokušava da zaokruži svoj suverenitet… Odluka o preregistraciji nije protivna kosovskim zakonima, ali svi traže da se ona reši mirnim putem, a ne preko noći kao što bi to moglo da se desi 1. novembra“, kada bi trebalo da počne primena mere o preregistraciji.

On ističe da je „jako bitno da se sačuva mir“, jer je, kako navodi situacija veoma ozbiljna i komplikovana i da se čuje dosta poruka koje zabrinjavaju javnost i na severu Kosova i ovde.

„Postoji međunarodni pritisak da se ta odluka odloži još 10 meseci. Ako dođe do primene ove mere, to će zasigurno značiti nemire, nestabilnost na severu Kosova. Nije ejdnostavno predvideti kako bi izgledao taj sukob između lokalnog stanovništva i policije Kosova“, navodi Mijačić i dodaje da veruje da će biti iskorišćeni mehanizmi otpora vlastima iz Prištine, putem blokada koje su i ranije koristili.

Veruje da i Priština ima razrađene scenarije, a „pitanje je i ko će prvi odreagovati na situaciju“.

„Pitanje tablica nije tako jednostavno, sa jedne strane to je tehničko pitanje, a sa druge emotivno… Sada je došlo na emotivni nivo, gde se ovo pitanje svodi na to da li ste za Srbiju ili za Kosovo“, smatra Mijačić.

Podseća da je većina građana još 2018. godine promenila tablice, jer su RKS tablice neophodne za putovanje u centralno Kosovo, kao i da je srpska vlada reagovala tek kad je prestalo važenje KS tablica.