Kola za štampanje koja mogu da rade na tkanini, plastici, pa čak i voću

Kola za štampanje koja mogu da rade na tkanini, plastici, pa čak i voću

Sećate se nalepnica na gvožđu? Sve što je trebalo da uradite je da odštampate nešto na specijalnom papiru pomoću kućnog štampača, a zatim ga peglom prebacite na majicu. Sada su naučnici razvili veoma sličnu šemu, ali umesto porodičnih fotografija ili logotipa, ona štampa kola. Metoda, objavljena u ACS Applied Materials & Interfaces, može da štampa funkcionalna kola na predmetima u rasponu od ukulela do šoljica za čaj.

Kako elektronika nastavlja da se razvija, tako se razvijaju i ploče koje ih kontrolišu. Većina ploča koje se danas koriste su krute, izgrađene na čvrstim podlogama od fiberglasa. Kako su elektronski sistemi integrisani u diskete i savitljive predmete, kao što su odeća i mekani roboti, elektronika takođe treba da bude fleksibilna.

Ovo je dovelo do povećanog interesovanja za kola tečnih metala, koja često uključuju specijalnu leguru metalnog galijuma koja je tečnost na sobnoj temperaturi. Jedan od načina da napravite ove uređaje je da ih odštampate pomoću modifikovanog inkjet ili 3D štampača. Ali ove metode zahtevaju komplikovane korake i sofisticiranu opremu, što rezultira skupim uređajima i neprikladnim za proizvodnju velikih razmera.

Da bi proces izrade bio brži, lakši i jeftiniji, Ksian Huang i njegove kolege su želeli da razviju metodu stvaranja kola od tečnog metala koristeći desktop laserski štampač koji bi mogao da postavi elektroniku na mnoge vrste površina.

Da bi kreirali kola, istraživači su odštampali povezani dizajn na termalni papir koji se prenosi toplotom sa običnim laserskim štampačem. Štampač je postavio toner na bazi ugljenika, koji je zagrevanjem prebačen na staklo. Ovi uzorci tonera su ohrapavili površinu i stvorili hidrofobni vazdušni jaz između ugljenika i tečnog metala. Ovo je sprečilo da se metal lepi kada se četka na vrhu, tako da se šablon zasnovan na elektronskom mastilu zalepio samo na izložene delove površine.

Ovo kolo bi se tada moglo zalepiti direktno na glatku površinu, kao što je plastična boca sode. Ako je površina bila previše neravna, poput kvrgave kožice pomorandže, uređaj se prvo postavlja na komad fleksibilne plastike, a zatim na grublju površinu. Međutim, bez obzira na to kako su bili pričvršćeni, jednostavna elektronika je funkcionisala kako je predviđeno na različitim podlogama – od prikazivanja slika, preko RFID označavanja, do detekcije temperature i zvuka. Istraživači kažu da bi ovaj protokol trebalo u velikoj meri da proširi primenu kola tečnih metala.