Bajden: Nije dovoljno vakcinisanih Amerikanaca

Bajden: Nije dovoljno vakcinisanih Amerikanaca

Američki predsednik Džo Bajden primio je u utorak svoju petu dozu vakcine protiv Covid-19 i pozvao Amerikance da učine isto. Dok se predsednik zalaže za godišnji raspored vakcina, manje od 10% kvalifikovane populacije je dobilo najnoviju vakcinu specifičnu za omikron.

„Vakcinišite se“, rekao je Bajden na događaju u Beloj kući. „Neverovatno je efikasan, ali istina je da ga nema dovoljno ljudi. Moramo to da promenimo kako bismo svi imali bezbednu i zdravu prazničnu sezonu.“

Bajden, koji je ranije ovog leta uhvatio ponavljajući slučaj Covid-19 uprkos tome što je u to vreme primio ukupno četiri doze vakcine, zatim je zasukao rukav i primio svoju petu dozu – ovog puta Pfizer-ovog bivalentnog boostera specifičnog za omikron – pred kamerama.

Predsednik je rekao da je vakcina protiv korona virusa „isto kao vakcina protiv gripa“ i dodao da će „većini Amerikanaca, jedna vakcina protiv Covida svake godine biti sve što im treba“.

Međutim, usvajanje najnovijeg ciklusa pojačanja je sporo. Manje od 20 miliona ljudi je uzelo ažuriranu formulaciju, ili samo 8,5% populacije koja ispunjava uslove, prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U međuvremenu, država Florida preporučila je protiv mRNA dopunske injekcije za decu mlađu od 18 godina i muškarce mlađe od 39 godina, navodeći nizak rizik koji Covid-19 predstavlja za decu i povećan rizik od srčanog zastoja kod mladih vakcinisanih muškaraca. Nekoliko evropskih zemalja izdalo je slične preporuke poslednjih meseci, ali CDC i dalje preporučuje da deca od pet godina dobiju bivalentne pojačivače, i preporučio je da se vakcine protiv Covid-19 dodaju u raspored rutinske imunizacije dece.

Tokom pandemije Covid-19, Bajden je kombinovao intenzivnu kampanju javnih poruka sa zakonskim mandatima za federalne radnike i izvođače u pokušaju da poveća stopu vakcinacije u SAD. Dok su neke opštine takođe izradile svoje mandate, usledili su pravni izazovi. U Njujorku u utorak, Vrhovni sud Stejten Ajlenda naložio je gradu da ukine svoj mandat i ponovo zaposli sve zaposlene otpuštene zbog nepoštovanja zaostalih plata.

Prema rečima generalnog direktora Svetske zdravstvene organizacije Tedrosa Adhanoma Gebrejezusa, skoro trećina svetske populacije tek treba da primi ni jednu dozu vakcine protiv Covid-19.