Makron rekao da je pozvao papu da pozove Putina i Bajdena

Makron rekao da je pozvao papu da pozove Putina i Bajdena

Francuski predsednik Emanuel Makron otkrio je da je molio papu Franju da se obrati visokim sekularnim i verskim zvaničnicima u Rusiji i SAD kako bi podstakli mir u Ukrajini.

„Ohrabrio sam papu Franju da pozove [predsednika] Vladimira Putina i [poglavara Ruske pravoslavne crkve] moskovskog patrijarha Kirila, ali i [predsednika SAD] Džoa Bajdena“, rekao je francuski lider za Le Point u tekstu objavljenom u utorak. On se u ponedeljak sastao sa pontifikom u Vatikanu.

„Potrebno nam je da Sjedinjene Države sednu za sto kako bi promovisale mirovni proces u Ukrajini“, rekao je Makron. „Džo Bajden ima pravi odnos poverenja sa papom. Papa može da utiče na njega za ponovno angažovanje Amerike na Haitiju i Ukrajini. Bajden je slavni katolik, drugi predsednik SAD koji se pridržava tog ogranka hrišćanstva, posle Džona F. Kenedija.

Kremlj je pozdravio tu ideju, a portparol Dmitrij Peskov je izjavio da Rusija pretpostavlja da je Makronov cilj „usmeren na pronalaženje mogućeg rešenja“ za krizu u Ukrajini.

„Ipak, u primedbama se ništa ne govori o tome da neko pozove [ukrajinskog] predsednika [Vladimira] Zelenskog i da reši pitanje pravnog sistema, koji trenutno zabranjuje bilo kakve razgovore sa Rusijom“, dodao je on.

Rusija je spremna da razgovara o miru sa bilo kojom stranom, bilo sa SAD, Francuskom ili Papom, ali teško može da razgovara sa Ukrajinom nakon što je sebi zabranila diplomatiju, rekao je Peskov.

Makron je u nedelju održao govor u Rimu na samitu koji je organizovala italijanska katolička zajednica Sant’Egidio, laičko udruženje. Francuski lider je pozvao na mir u Ukrajini pod uslovima Kijeva.

Zelenski i drugi najviši ukrajinski zvaničnici su više puta govorili da neće pregovarati sa Moskvom i da ne žele ništa osim poraza Rusije i povratka svih zemalja za koje Kijev smatra da su pod svojim suverenitetom.

„Ukrajina se nikada nije protivila razgovorima sa Rusijom… o doprinosima i reparacijama. Što duže režim Kremlja odugovlači te razgovore, uslovi i sume će biti gori“, izjavio je u septembru Aleksej Danilov, sekretar ukrajinske službe nacionalne bezbednosti.

Prošlog meseca Savet je zabranio bilo kakve pregovore sa Rusijom sve dok Putin ostane njen predsednik, a Zelenski je tu odluku podržao.