Zelenski: Povelja UN treba da radi za mir

Zelenski: Povelja UN treba da radi za mir

Povelja Ujedinjenih nacija treba da radi na održavanju mira i međunarodnog pravnog poretka – posebno, to je ono što Ukrajinci postižu boreći se protiv ruske oružane agresije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju naciji u ponedeljak, prenosi Ukrinform.

On je podsetio da se 24. oktobra u svetu obeležava Dan UN. Na današnji dan 1945. godine stupila je na snagu Povelja Ujedinjenih nacija kao jedan od osnovnih dokumenata koji treba da rade na održavanju mira i međunarodnog pravnog poretka.

„Trebalo bi da funkcioniše. I uspeće. To posebno postižemo borbom protiv nelegalne i ničim izazvane ruske oružane agresije. Svi koji pokušavaju da povrate mir za Ukrajinu, takođe se bore da mir i bezbednost budu mogući za sve druge narode. na zemlji“, rekao je Zelenski.

Zelenski je zahvalio generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu na saradnji i činjenici da istinski stoji u odbrani Povelje UN i globalnog mira.

„Već smo zajedno postigli dobre rezultate – ovo je oslobađanje naših zatvorenika koji su držani u Rusiji, ovo je inicijativa za izvoz žitarica koja omogućava da se ublaži akutna kriza hrane u svetu, ovo je višestruka saradnja u Strukture UN. Hvala vam na pomoći oko ovoga! I verujem da možemo da postignemo još više“, naglasio je šef države.

Zelenski je takođe izrazio zahvalnost svima koji se bore i rade za Ukrajinu.

Ukrajina smatra da je jedan od najvažnijih zadataka u ovom trenutku uspostavljanje međunarodnog tribunala koji bi Rusku Federaciju smatrao odgovornom za zločine nad Ukrajincima i očekuje međunarodnu podršku relevantnoj rezoluciji UN koja će biti izglasana u novembru.