U Njujorku počelo suđenje u slučaju prevare Trampove poslovne imperije

U Njujorku počelo suđenje u slučaju prevare Trampove poslovne imperije

U Njujorku je u ponedeljak počelo suđenje porodičnom preduzeću 45. predsednika SAD Donalda Trampa, Trampovoj organizaciji, pod optužbom za prevaru i utaju poreza, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na AFP.

Okružno tužilaštvo Menhetna optužilo je Trampovu organizaciju, kojom sada upravljaju Trampova dva odrasla sina, Donald mlađi i Erik Tramp, da je prikrila nadoknadu koju je plaćala najvišim rukovodiocima između 2005. i 2021. godine.

Jedan od njih, bivši finansijski direktor Tramp organizacije Alen Vajselberg, već se izjasnio krivim po 15 tačaka za poresku prevaru i očekuje se da će svedočiti protiv kompanije u sklopu sporazuma o priznanju krivice.

Vajselberg je posebno priznao da je sklopio zaveru sa Trampovom organizacijom da dobije neprijavljene beneficije, kao što su stanovi u skupom kvartu na Menhetnu, luksuzni automobili za sebe i njegovu ženu i školarine u privatnim školama za njegove unuke.

Ako bude proglašena krivom, Trampova organizacija se suočava sa kaznom od više od 1,5 miliona dolara.

Iako Donald Tramp nije imenovan u slučaju, on je istragu o njegovom poslovnom carstvu nazvao „lovom na veštice“ usred predstojećih izbora na sredini mandata 8. novembra.

Ranije je državni tužilac Njujorka Leticija Džejms takođe optužila Trampa i njegovo troje starije dece da namerno naduvavaju i potcenjuju vrednost svoje imovine kako bi izbegli poreske obaveze i ostvarili povoljnije kredite i poslove osiguranja.

Ona zahteva trajnu zabranu Trampu i njegovoj deci da budu na rukovodećim pozicijama u državnim kompanijama, petogodišnju zabranu kupovine nekretnina i primoravanje optuženih da plate 250 miliona dolara odštete bankama.

Ovo nije jedina istraga visokog profila koja uključuje Trampa, koji planira da se kandiduje za predsednika 2024. godine.

Kongres istražuje događaje od 6. januara 2021. ispred Kapitola, u kojima bi Tramp mogao biti optužen da je sabotirao svoje dužnosti glavnog komandanta. Nedavno je posebna komisija Predstavničkog doma poslala 45. predsedniku Sjedinjenih Država sudski poziv sa zahtevom da pruži svedočenje i dokumentaciju za istragu.

Postoje sumnje i u moguće Trampovo mešanje u potvrđivanje rezultata predsedničkih izbora u državi Džordžija. Osim toga, u avgustu je Federalni istražni biro pretresao rezidenciju Mar-a-Lago 45. predsednika SAD, gde je navodno držao poverljiva dokumenta kršeći proceduru. Zbog toga bi Tramp mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom.