Trampov saveznik na klupi za svedoke

Trampov saveznik na klupi za svedoke

NjUJORK – Bliski saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa zauzeo je u ponedeljak klupu za svedoke na njegovom saveznom suđenju kako bi odbacio optužbe da je tajno dao poverljive informacije o Trampovoj administraciji Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi unapredio spoljnu politiku i poslovne interese UAE.

Tom Barak, nekadašnji predsednik Trampovog inauguracionog komiteta, rekao je žiriju u Njujorku da bi bilo „nemoguće“ da deluje kao strani agent za jednog bliskoistočnog investitora u njegovom privatnom kapitalu jer bi se drugi investitori protivili tome. . Barak je rekao da postoji intenzivan proces provjere kako bi se osiguralo da menadžeri novca nemaju takav sukob interesa.

Investitori „žele da znaju da niko nema prednost, da su svi jednaki“, rekao je on. U suprotnom, „To bi ohladilo svakog drugog investitora“, dodao je on.

Barak, 75, optužen je da je koristio svoj „jedinstveni pristup“ kao Trampov dugogodišnji prijatelj da manipuliše republikancem prema UAE. Tužioci kažu da su zvaničnici UAE, dok su se družili sa Barakom, nagrađivali tako što su ulagali milione dolara u njegove poslovne poduhvate.

Barak se izjasnio da nije kriv za delovanje kao neregistrovani agent strane vlade, ometanje pravde i davanje lažnih izjava. Njegovi advokati su negirali da je uradio bilo šta lažno.

Milijarder sa sedištem u Los Anđelesu poznaje Trampa decenijama unazad, od kada su razvijali nekretnine. Barak je igrao integralnu ulogu u kampanji 2016. kao glavni prikupljač sredstava u vreme kada su mnogi drugi republikanci izbegavali kandidata za početnike pre nego što su režirali Trampovu inauguraciju.

Vlada je prošle nedelje zaustavila svoj slučaj stranog uticaja. Veliki deo dokaza se fokusirao na mejlove i drugu komunikaciju između Baraka i njegovih kontakata na visokom nivou u UAE i Saudijskoj Arabiji. Tužioci kažu da te komunikacije pokazuju kako su Barak i njegovi inostrani kontakti izradili strategiju kako da pridobiju Trampa.

Optuženi je u ponedeljak sugerisao da nije bilo ničeg podlog u njegovom stalnom kontaktu sa liderima UAE dok se Tramp kandidovao i preuzeo dužnost. Interakcije bi bile normalan deo poslovanja sa bilo kojom državom ili vladom koja bi s njim bila u partnerstvu u vrhunskim poslovima sa nekretninama koristeći državne investicione fondove, rekao je on.

Objašnjenje je usledilo nakon što je Barak opisao svoj uspon do visokofinansijskog teškaša od skromnih početaka u južnoj Kaliforniji kao sina vlasnika male prodavnice prehrambenih proizvoda libanskog porekla. Sa svojim iskustvom, govornik arapskog jezika je rekao da je razvio kulturno „šesto čulo“ za izgradnju odnosa sa klijentima na Bliskom istoku.

Pre nego što je optužen, Barak je skrenuo pažnju prikupljanjem 107 miliona dolara za proslavu inauguracije bivšeg predsednika nakon izbora 2016. Događaj je ispitan i zbog raskošne potrošnje i zbog privlačenja stranih zvaničnika i poslovnih ljudi koji žele da lobiraju kod nove administracije