Holivudski glumac traži od Britanije da ne izruči Džulijana Asanža

Holivudski glumac traži od Britanije da ne izruči Džulijana Asanža

Američki glumac Džon Malkovič nominovan za Oskara pozvao je vladu Velike Britanije da „preispita” svoju odluku o izručenju osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Sjedinjenim Državama. U samosnimljenom video obraćanju, koje je Vikiliks objavio u petak, Malkovich je otkrio da ne očekuje pošteno saslušanje Asanžovog slučaja u SAD, gde se novinaru suočava sa do 175 godina zatvora zbog objavljivanja poverljivih materijala.

„U slučaju Džulijana Asanža, veoma se nadam da bi vlada Velike Britanije mogla da preispita svoj stav o njegovom izručenju Americi, jer ni na koji način ne verujem da tamo može da ima pravično suđenje“, rekao je Malković.

On je naglasio da kada bi zapadne vlade bile „poštenije i otvorenije u vezi sa svojim postupcima i aktivnostima“, novinari poput Asanža verovatno ne bi bili potrebni. Međutim, po mišljenju glumca, to nije slučaj i vlade nisu iskrene „o mnogo, mnogo stvari“.

„Za mene je veoma važno da znam šta se radi u moje ime i zato bih pozvao vladu Velike Britanije da preispita tu odluku“, rekla je zvezda filma „Biti Džon Malkovič“.

Izrazivši svoju podršku Asanžu, Malkovič se pridružio nekoliko drugih poznatih ličnosti, uključujući suosnivača Pink Flojda Rodžera Votersa, glumicu Pamelu Anderson i modnu kreatorku Vivijen Vestvud.

Asanž je bio meta SAD od 2010. godine, kada je Vikiliks objavio niz poverljivih dokumenata koji prikazuju navodne ratne zločine koje su počinile američke snage u Iraku i Avganistanu. Od tada je optužen za zaveru da se hakuje računare Pentagona i optužen je po Američkom zakonu o špijunaži.

Britanski sud je prvobitno odbio da preda Asanža SAD, navodeći strah da će on biti podvrgnut nehumanom tretmanu. Kasnije je, međutim, Vašington uspeo da ubedi britanske sudije da će se poštovati prava novinara. U junu je tadašnja sekretarka unutrašnjih poslova Priti Patel odobrila Asanžovo izručenje. On je uložio žalbu na odluku.