SAD će imati vozača na startoj mreži F1

SAD će imati vozača na startoj mreži F1

Sjedinjene Države će imati vozača na startnoj mreži Formule jedan po prvi put od 2015. nakon što je Vilijams najavio Logana Sargeanta za sledeću sezonu, pod uslovom da obezbedi super-licencu.

21-godišnjak rođen na Floridi je na putu da to uradi, trenutno treći u seriji Formule dva, a debitovao je u F1 trci tokom vikenda kada je u petak učestvovao na prvom slobodnom treningu za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

Sve po planu, on će postati prvi Amerikanac koji se takmiči u Formuli 1 otkako je Aleksandar Rosi učestvovao na pet Grand Prik-a sa sada već neispravnom Marusijom 2015.

„Osećamo da je spreman za trku i pod uslovom da ima dovoljno bodova za superlicencu nakon trke na kraju sezone u Abu Dabiju, on će biti naš drugi vozač sledeće godine“, rekao je novinarima u subotu direktor tima Vilijams Jost Kapito. .

„Verujemo da je apsolutno spreman da uđe u Formulu jedan“, dodao je on.

Kapito je rekao da je Sargeant uradio kako se očekivalo i uradio tačno ono što mu je rečeno da uradi u praksi.

„Imao je jednu sezonu u Formuli 2 i ja sam obožavatelj da mladi vozači što brže dođu do Formule 1“, rekao je on. „Uvedite ga što je pre moguće i saznajte da li je sposoban da ostane u Formuli 1 dugo, što verujemo da jeste.

Sargeant će kod bivšeg šampiona zameniti Kanađanina Nikolasa Latifija, koji je trenutno poslednji na tabeli, pored iskusnog Tajlanđanina rođenog u Britaniji Aleksa Albona.

Vilijams, koji je u vlasništvu američke privatne investicione firme Dorilton Capital, rekao je da će Sargeant takođe učestvovati na treningu u petak u Meksiko Sitiju sledeće nedelje i Abu Dabiju 18. novembra kako bi povećao svoj broj bodova za superlicencu.

On takođe sprovodi privatna testiranja i opsežan rad na simulatoru.

Titulu u Formuli dva već je osvojio Brazilac Felipe Drugovič, ali je Sargeant pobedio u dve trke. On je na trećem mestu, sa devet bodova više od Australijanca Džeka Duhana, Indijca Džehana Daruvale i Brazilca Enza Fitipaldija i još jedno kolo do kraja.

Formula 1 će sledeće sezone imati tri trke u Sjedinjenim Državama, a Las Vegas će debitovati pored Majamija i Ostina, a kao sledeći važan korak smatra se da će imati lokalnog vozača.

„Mislim da su to sjajne vesti i čestitam Jostu i timu Vilijamsa što su, nadamo se, to postigli“, rekao je šef Red Bula Kristijan Horner, koji je nedavno pokušao da potpiše Amerikanca Koltona Hertu za Red Bulov AlphaTauri tim.

Taj pokušaj je propao jer višestruka pobednica IndiCar trke Herta nije imala super-licencu i što je vladajuća FIA odbila da prekrši pravila.

„Vidimo rast u SAD, vidimo uzbuđenje koje postoji… možete videti da je američka javnost zaista angažovana u Formuli jedan“, dodao je Horner.

„Mislim da nam je potreban američki vozač i ne samo vozač, već i uspešan vozač koji se takmiči tamo, a to ne bi trebalo da bude samo Bred Pit.

Holivudski glumac Pit treba da glumi u filmu o Formuli jedan i obavestio je šefove timova i rukovodioce Formule 1 o dešavanjima na stazi u Ostinu u petak.

Vilijamsov prelazak na Sargeanta ostavlja američki Has kao jedini tim koji još uvek ima upražnjeno mesto dok odlučuju da li da zadrže Nemca Mika Šumahera ili da ga zamene.