Uragan Roslin kreće za vikend na meksičku obalu

Uragan Roslin kreće za vikend na meksičku obalu

Uragan Roslin preselio se u petak uveče sa meksičke obale Pacifika, a prognostičari predviđaju da će za vikend doći do kopna između odmarališta Puerto Valjarta i Mazatlan.

Američki Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Roslin uveče postao uragan kategorije 1 i da je njegov maksimalni trajni vetar porastao na 85 milja na sat (140 km/h) kasno u petak.

Oluja je bila usredsređena na oko 410 kilometara južno od Kabo Korijentesa – tačke kopna koja strši u Pacifik južno od Puerto Valjarte – i kretala se u pravcu zapad-severozapad brzinom od 7 mph (11 km/h).

Prognostičari su rekli da bi Roslin mogao da postane jak uragan kategorije 2 pre nego što krene ka severu u subotu, zahvati Kabo Korijentes, a zatim stigne do obale u subotu uveče ili rano u nedelju.

Uragan Orlen stigao je 3. oktobra na kopno otprilike u istom regionu, oko 45 milja (75 kilometara) jugoistočno od Mazatlana.

Centar za uragane saopštio je da su se vetrovi uraganske sile protezali 15 milja (30 kilometara) od jezgra Roslina, dok su se vetrovi tropske oluje protezali do 70 milja (110 kilometara).

Meksiko je izdao upozorenje na uragan koji pokriva deo obale od Plaja Perula južno od Kabo Korijentesa severno do El Roblita i za ostrva Marijas.

Nacionalna komisija za vode saopštila je da bi kiše iz Roslina mogle izazvati klizišta i poplave. a američki centar za uragane upozorio je na opasan olujni talas duž obale.

Guverner države Halisko Enrike Alfaro rekao je na Tviteru da će sve školske aktivnosti u regionu biti otkazane u subotu i pozvao ljude da izbegavaju turističke aktivnosti na plažama i u planinskim oblastima tokom vikenda.