Izraelski stražar i naseljenik udružuju snage u sukobu na Zapadnoj obali

Izraelski stražar i naseljenik udružuju snage u sukobu na Zapadnoj obali

Izraelska grupa za ljudska prava objavila je u petak video snimak na kojem se vidi kako izraelski čuvar i jevrejski naseljenik udružuju snage tokom sukoba sa palestinskim farmerima na okupiranoj Zapadnoj obali, pri čemu je naseljenik bacio gasnu bombu nakon što mu stražar očigledno pokazuje gde da cilja.

Video, koji je obezbedila grupa za ljudska prava Iesh Din, snimljen je tokom sukoba između maskiranih jevrejskih doseljenika i Palestinaca na severu Zapadne obale, oblasti u kojoj je poslednjih meseci došlo do nemira zbog izraelskih vojnih racija i palestinskih napada.

Kritičari su dugo optuživali izraelsku vojsku i odbrambeni establišment da imaju neprijatno tesne veze sa naseljenicima. Ministarstvo odbrane isplaćuje plate čuvarima naselja i u naseljima žive mnogi najviši komandanti. Često se vide vojnici kako stoje po strani dok naseljenici napadaju Palestince ili njihovu imovinu. Ove nedelje, naseljenici koji su divljali na severnoj Zapadnoj obali poprskali su nekoliko vojnika pokušavajući da ih rasteraju.

„Navikli smo da gledamo kako vojnici ne rade ništa da zaustave naseljenike, ali poslednjih godina vidimo aktivnu saradnju među njima“, rekao je Ziv Stahl, izvršni direktor Ješ Dina.

Na snimku se vidi naseljenik kako šeta niz brdo i pruža obezbeđenju dve gasne bombe za šta Ješ Din kaže. Zatim se vidi kako čuvar vraća jednu od granata pre nego što pokazuje u pravcu onoga što izgleda da su Palestinci, koji su van ekrana, a naseljenik na taj način baca jednu granatu. Stražar ponovo pokazuje i naseljenik baca drugu granatu.

Čuvari čuvaju naselja širom Zapadne obale i trebalo bi da budu u pripravnosti dok ne stignu vojnici ili policija.

Drugi video snimci koje je Ješ Din obezbedio iz sukoba takođe prikazuju vojnike koji stoje po strani dok maskirani naseljenici bacaju kamenje. Na snimcima se ne vide Palestinci.

Izraelska vojska je saopštila da se incident i ponašanje čuvara razmatraju.

Vojska je saopštila da su i Palestinci i doseljenici bacali kamenje. Rečeno je da osoba u uniformi koja se vidi na snimku nije vojnik, već radnik obezbeđenja čiju platu plaća izraelsko ministarstvo odbrane i koju imenuje regionalni vojni oficir.

Vojska je rekla da čuvari naselja obično nisu u uniformi, ali da je stražar na snimku nosio nešto što izgleda kao izraelsku vojnu odeću. Ima kacigu i naoružan je, a nosi i crni pokrivač za lice koji mu zaklanja pola lica.

Izrael je zauzeo Zapadnu obalu u ratu na Bliskom istoku 1967, zajedno sa pojasom Gaze i istočnim Jerusalimom, teritorijama koje Palestinci žele za svoju buduću državu. Više od 500.000 ljudi sada živi u oko 130 naselja širom Zapadne obale.