Moldavija poriče pripreme za „vojne operacije“ u Pridnjestrovlju

Moldavija poriče pripreme za „vojne operacije“ u Pridnjestrovlju

Moldavski biro za reintegraciju odbacio je u petak optužbe na račun moldavskih vlasti da Kišinjev navodno namerava da započne vojne operacije u nepriznatom Pridnjestrovlju, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Njuzmejker.

„Moldavske vlasti nisu planirale i ne planiraju da destabilizuju krhku situaciju na Dnjestru. Naprotiv, Kišinjev je bio i ostaje otvoren za smislen dijalog koji bi doveo do konačnog i čvrstog rešenja pridnjestrovskog problema“, navodi agencija. u saopštenju.

Biro za reintegraciju je dodao da širenje lažnih izveštaja o vojnim planovima Kišinjeva „ugrožava bezbednost Moldavije i stabilnost u nestabilnom regionu“.

Ranije u petak, bivši predsednik Moldavije Ihor Dodon (koji je trenutno u kućnom pritvoru u slučaju korupcije) optužio je vlasti u zemlji da razgovaraju o preuzimanju Moldavije od strane Rumunije.

Osim toga, prema Dodonu, „neki strani akteri” ubeđuju predsednicu Maju Sandu da stvori novo žarište sukoba sa Ruskom Federacijom u Pridnjestrovlju kako bi Kišinjev opravdao intervenciju NATO trupa iz Rumunije.

Treba napomenuti da ruska propaganda, kao i „vlasti“ nepriznatog Pridnjestrovlja, već duže vreme šire lažne izveštaje o navodnim pripremama Moldavije za zauzimanje separatističkog regiona.

Konkretno, ruski mediji su aktivno distribuirali video snimke sa navodnim kretanjima vojne opreme od strane Moldavije, a takođe su izveštavali o navodnim planovima moldavskih vlasti da objave mobilizaciju. Kišinjev je više puta bio prinuđen da opovrgne ove izjave.