Uvrede i optužbe na sednici Skupštine Srbije

Uvrede i optužbe na sednici Skupštine Srbije

Prepodnevni deo današnje sednice Skupštine Srbije koja razmatra izmenu Zakona o vladi radi hitnog formiranja novog kabineta, obeležila je razmena uvreda i optužbi između vlasti i opozicije.

Poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević rekao je da treba formirati „Ministarstvo za organizovani kriminal i korupciju“, jer je Srbija po organizovanom kriminalu i korupciji na prvom mestu.

Nova „ministarstva predlaže ista vlast koja je 1998. godine sačinila Vladu sa 37 ministarstava, jer što veći broj ministarstava, to veća krađa“, rekao je Milivojević.

On je dodao da je formiranje „Ministarstva za organizovani kriminal i korupciju“ neophodno, posebno posle svedočenja vođe kriminalne grupe Veljka Belivuka koji je govorio o vezama funkcionera Srpske napredne stranke (SNS) s „vrhom“ te bande.

Poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov rekao je da je politika Demokratske stranke (DS) da za sve okrivi SNS, a „ko je ubio Milana Pantića… generalnog sekretara Fudbalskog saveza Jugoslavije Branka Bulatovića? Sve ih je ubila Demokratska stranka. To je logika koju vi koristite, jer ako je SNS pobio sve u Srbiji, onda ista logika važi i za vas“, rekao je Jovanov.

Reagujući na optužbe Jovanova upućene DS-u, šef te stranke Zoran Lutovac je rekao da, ako su te optužbe istinite, zašto za 10 godina vlasti, SNS nije rešila nijedan slučaj.

Predsednik Skupštine, Vladimir Orlić, pitao je Lutovca zbog čega nije reagovao i na optužbe koje je Milivojević izneo na račun SNS-a.

„Nisam primetio da ste imali primedbe na uvredljiv sadržaj vaše poslaničke grupe, a bilo ih je, mnogo gorih“, rekao je Orlić.

Milivojević je potom rekao da Orlić tom izjavom „staje na stranu“ vladajuće većine.

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić složio se s predlogom amandmana Srđana Milivojevića da se formira „Ministarstvo za organizovani kriminal i korupciju“, jer SNS nije otkrila ni ko je ilegalno srušio zgrade u beogradsklj četvrti Savamala 2016. godine.

„Predsednik države je za to okrivio najviši vrh vlasti u Beogradu. Očigledno je da država nije htela ili nije znala da spreči nastajanje i funkcionisanje kriminalnih grupa i za to treba da odgovarate kao neko ko sprovodi vlast u poslednjih 10 godina“, rekao je Aleksić.