Premijerka Finske ne očekuje da će Mađarska i Turska blokirati ulazak njene zemlje u NATO

Premijerka Finske ne očekuje da će Mađarska i Turska blokirati ulazak njene zemlje u NATO

Premijerka Finske Sana Marin ne očekuje da će Mađarska i Turska blokirati aplikaciju njene zemlje za ulazak u NATO, ali smatra da su rizici odlaganja ovog procesa realni, prenosi Evropska istina, Marin je to rekao u četvrtak u intervjuu za Politiko.

„Razgovarala sam sa premijerom (Mađarske) Orbanom i predsednikom (Turske) Erdoganom o ovoj situaciji i znamo da ne bi trebalo da bude problema kada je u pitanju Finska i naša aplikacija“, rekla je ona.

Prema rečima šefa finske vlade, „veoma je važno što su Helsinki i Stokholm zajedno ušli u alijansu, jer imamo istu bezbednosnu situaciju na severu”.

Marin je istakao važnost brzog pristupa Finske Alijansi.

„Sada nema vojne pretnje za Finsku i imamo dobre mogućnosti kada je u pitanju odbrana naše zemlje. Ali bilo bi veoma važno da ne rizikujemo, kako bi proces ratifikacije prošao glatko i što moguće“, rekla je ona.

Premijer Finske je dodao da postoji potreba da se „izbegnu rizici, minimiziraju rizici – mislim da je to važno za sve”.

U junu su Turska, Švedska i Finska potpisale sporazum osmišljen da otvori put ovim dvema severnim zemljama za pridruživanje NATO-u. Na ovaj način je bilo moguće prevazići zabrinutost Turske oko podrške kurdskih grupa od strane ovih zemalja.

Ali od tada je Erdogan ponovo zapretio da će blokirati članstvo Helsinkija i Stokholma, optužujući ih da su odustali od svojih obećanja.

Kao što znate, svih 30 zemalja članica NATO-a moraju da odobre članstvo Finske i Švedske u Alijansi. Turska i Mađarska su trenutno jedine zemlje koje još nisu ratifikovale svoje članstvo.