Zemlje EU pozvane da dele gas

Zemlje EU pozvane da dele gas

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen pozvala je zemlje članice EU da zajednički kupuju gas kako bi izbegle konkurenciju koja bi mogla da poveća cene.

„Umesto da nadmašuju jedni druge, Evropljani bi trebalo da kupuju gas zajedno. Za ovo ćemo zajedno kupovati gas na {the} nivou EU… Ovo radimo jer smo naučili lekciju. Bukvalno smo videli u avgustu, na vrhuncu sezone punjenja, kako su zemlje članice nadmašile jedna drugu, a cene su skočile. Definitivno možemo biti pametniji od ovoga. Dakle, udruživanje naših zahteva je neophodno“, rekao je Lejen u sredu na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu.

Njeni komentari dolaze dan nakon što je EK objavila novi hitni paket mera čiji je cilj snižavanje cena gasa i obezbeđivanje zimskog snabdevanja EU energijom. Zajednička kupovina gasa je deo plana, kao i uvođenje obavezujućih „podrazumevanih pravila“ za zemlje članice da dele gas u slučaju nužde.

„Znamo da su neke zemlje članice direktnije izložene ruskom gasu od drugih. Situacija je posebno izazovna za zemlje centralne Evrope bez izlaza na more. Ali na kraju, na našem jedinstvenom tržištu sa visoko integrisanim lancima snabdevanja, poremećaj u jednoj državi članici ima ogroman uticaj na sve države članice. Dakle, deljenje gasa u krizi je kritično“, rekla je ona.

Prema Fon der Lajen, EU je uspela da smanji svoju „ogromnu zavisnost od ruskog gasa“ za dve trećine za osam meseci, kao i da diverzifikuje snabdevanje. Međutim, ona je napomenula da je to došlo „po visokoj ceni“ i pozvala blok da investira u „domaće izvore energije“ kako bi održala konkurentnost.