Nemačka i Francuska odložile bilateralni samit zbog razlika u energetici i odbrani

Nemačka i Francuska odložile bilateralni samit zbog razlika u energetici i odbrani

Berlin i Pariz su bili primorani da odlože dugo očekivani bilateralni samit zbog neslaganja oko ključnih oblasti politike kao što su odbrana i energetika, piše Politiko, prenosi „Evropska istina“.

Samo dan pre ključnog samita EU u Briselu u četvrtak i petak, gde se očekuje da će se lideri prepirati oko toga kako da odgovore na rastuće cene energenata, Nemačka i Francuska su objavile da će godišnji francusko-nemački ministarski savet, zakazan za sledeću sredu u Fontenblou, južno od Pariza, biće odloženo za januar.

Zvanično, obe stranke su konstatovale da su „poteškoće u agendi pojedinih ministara” izazvale neočekivano odlaganje bilateralnog sastanka Kabineta ministara.

Najmanje pet ministara nemačkog kancelara Olafa Šolca, uključujući ministarku spoljnih poslova Analenu Burbok, žalili su se da će naredna sreda biti retka nedelja kada bi mogli da uzmu slobodno vreme sa svojom decom, jer će oni biti na školskim raspustima.

„Ovo se, međutim, čini neubedljivim argumentom kada rat besni na kontinentu. Zapravo, razlog odlaganja leže u značajnim razlikama u energetskim i odbrambenim pitanjima, što je otežalo obe strane da se dogovore oko zajedničke deklaracije da planirali su da potpišu“, napominje izdanje.

Zvaničnici sa obe strane rekli su da su pregovori između Pariza i Berlina bili posebno teški o energetskim pitanjima, kao što je izgradnja gasovoda Midket od Iberijskog poluostrva do severne Evrope.

Takođe postoje razlike između dve zemlje oko zahteva Francuske da uvede ograničenja cena gasa i struje, kao i po pitanjima odbrane, kao što je zajednički razvoj borbenog aviona Future Combat Air Sistem (FCAS).

Samozvani pristup Nemačke da ubrizga 200 milijardi evra u nemačku ekonomiju kako bi ublažio efekte rasta cena energenata takođe je razbesneo Francusku, koja veruje da je Berlin trebalo da se konsultuje sa svojim saveznicima o tako velikim plaćanjima koja bi mogla da utiču na domaće tržište.

Zvaničnik Jelisejske palate potvrdio je da su odbrana i energetika dve oblasti u kojima je potreban napredak i da će Makron i Šolc odrediti datum za svoj sledeći bilateralni sastanak kada se sastanu u Briselu u četvrtak.

Zajednički sastanci francusko-nemačke vlade održavaju se od 2003. najmanje jednom godišnje, ali su 2020. otkazani, a 2021. zbog pandemije korona virusa samo putem video konferencije.