Mali: Nemamo problema sa likvidnošću, na računu imamo više od 2,5 milijardi evra

Mali: Nemamo problema sa likvidnošću, na računu imamo više od 2,5 milijardi evra

Ministar finansija Siniša Mali navodi za RTS da je na državnom računu danas 303,4 milijarde dinara, da se sve obaveze ispunjavaju i da nemamo problema sa likvidnošću. Dakle, mi smo potpuno likvidni, preko 2,5 milijardi evra imamo na računu, sve svoje obaveze država ispunjava, tako da sa te strane, mi sa novcem u ovom trenutku nemao problem, rekao je Mali.

Siniša Mali je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da će se, uz pomoć koju bi eventualno dodelio Međunarodni monetarni fond (MMF), čija delegacija boravi u Beogradu, državne finansije bile stabilne i sledeće godine.

Mali je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a rekao da postojeći aranžman sa MMF-om ističe u januaru 2023., te da će sa delagacijom MMF-a razgovarati o nastavku finansijskog aranžmana.

„U naredne dve nedelje razgovaraćemo i o nastavku aranžmana, dakle, hoćemo da nastavimo reforme koje smo započeli još pre par godina. Razgovaraćemo i o finansijskom aranžmanu. Dakle, nas interesuje na koji način kroz MMF možemo da dođemo do jeftinijeg novca. Ako hoćemo da nabavimo novac, hoćemo da ga nabavimo što jeftinije, jedan od izvora toga je MMF i zato hoćemo i o tome sa njima da razgovaramo“, kaže Mali.

Ukazuje da saradnja sa MMF-om dodaje i daje kredibilitet našim reformama i da pomaže i u poboljšanju našeg kreditnog rejtinga.

„Od 2015. od kada Srbija sarađuje sa MMF-om mi smo uspeli da ostvarimo ogroman, veliki broj reformskih ciljeva. Samo 2018. do danas – 26 velikih reformskih ciljeva smo ostvarili i pet je još ostalo da se ostvari , to ćemo u narednih nekoliko meseci da završimo“, kaže Mali.

Ukazuje da nam je aranžman sa MMF-om pomogao da sprovedemo reforme brzo i efikasno, te da naša zemlja bude efikasnija i konkurentnija.

„Za prvih devet meseci ove godine, preko tri milijarde evra stranih direktnih investicija ušlo je u Srbiju uprkos krizi“, kaže Mali.

Navodi da na državnom računu danas imamo 303,4 milijarde dinara, da se sve obaveze ispunjavaju i da nemamo problema sa likvidnošću.

„Dakle, mi smo potpuno likvidni, preko 2,5 milijardi evra imamo na računu, sve svoje obaveze država ispunjava, tako da sa te strane, mi sa novcem u ovom trenutku nemao problem“, rekao je Mali.

On je naveo da je prihod budžeta ove godine veći za 170 milijardi dinara od planiranog, a da udeo javnog duga u BDP-u danas iznosi 53,7 odsto.

Kako kaže u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane.

„Naš cilj kao države je da obezbedimo dovoljno gasa, goriva, dizela, benzina, struje, dakle svega za naše sugrađane“, poručio je Mali.