Šef BMW-a upozorava na rizike ukidanja pogona na gas

Šef BMW-a upozorava na rizike ukidanja pogona na gas

GRINVIL – Određivanje datuma za postepeno ukidanje vozila na gas moglo bi da ukloni „jeftine automobile” sa tržišta, stavljajući vlasništvo van domašaja za mnoge i predstavlja politički opasno, rekao je predsednik odbora nemačkog proizvođača automobila BMW Oliver Zipse u sredu, preneo je Rojters.

Govoreći uoči najave ulaganja od 1,7 milijardi dolara u električna vozila (EV) u Južnoj Karolini, Zipse je u intervjuu rekao da BMW nije odredio datum za okončanje proizvodnje vozila na gas i upozorio da ne treba zabraniti njihovu prodaju.

„Ne želimo da se automobili oduzmu iz osnovnog segmenta, politički je to super opasno“, rekao je Zipse. „Ako odjednom napravite vlasništvo nad automobilom samo za bogate ljude, to je opasna stvar.

BMW podržava ambiciozne propise o vozilima, rekao je Zipse, ali postavljanje čvrstog datuma za okončanje prodaje motora sa unutrašnjim sagorevanjem takođe može dovesti do toga da ljudi nastave „da voze svoje stare automobile – a to nije ono što želimo“. Zipse je publici rekao da je „to je slobodna nacija – nudimo izbor, a ne ograničenja“.

Konkurentski proizvođač automobila General Motors (GM.N) rekao je da planira da prekine prodaju putničkih vozila na gas do 2035. Kalifornija je u avgustu usvojila pravila koja zahtevaju da sva nova vozila koja se prodaju u državi do 2035. budu ili električna ili plug-in hibridi .

Zipse je rekao da „nema signala“ da će na globalnom nivou motor sa unutrašnjim sagorevanjem biti zastareo u narednih 15 godina.

Upitan kada će BMW proizvesti svoj poslednji motor sa unutrašnjim sagorevanjem, on se našalio: „Možda bi trebalo da pitamo ovu vazu?“, dodajući da proizvođač automobila ne zna.

„Kao političar, bio bih mega-pažljiv… jer vi oduzimate automobile po propisima“, rekao je Zipse. Međutim, on je dodao da tamo gde postoje propisi koji obavezuju samo modele sa nultom emisijom „mi smo spremni, imaćemo dovoljno automobila“.

Predsednik Džo Bajden pozvao je da 50% svih novih vozila do 2030. budu EV ili plug-in hibridi, ali nije odobrio datum povlačenja.

BMW, koji očekuje da će najmanje 50% njegove prodaje do 2030. biti nulte emisije, kaže da će ove godine više nego udvostručiti prodaju električnih vozila. „To je mešavina između regulative, raspoloženja kupaca i proizvoda“, rekao je Zipse. „Tržište je tu i raste.