Holandija: Sud proglasio krivim čoveka čiji je balon uplašio tri papagaja na smrt

Holandija: Sud proglasio krivim čoveka čiji je balon uplašio tri papagaja na smrt

Apelacioni sud u holandskom gradu Hertogenbošu naložio je muškarcu da plati više od 55.000 evra odštete vlasniku tri papagaja koji su se uplašili letenjem balona na vrući vazduh i od posledica toga umrli.

Ovo se navodi u odluci suda od 18. oktobra u koju se uverila „Evropska istina”.

Avijatičar je učestvovao na takmičenju od 11. do 12. marta 2017. godine dok je leteo iznad parcele vlasnika papagaja koja se nalazila u zoni zabrane letenja ispod 300 metara. Kao rezultat toga, dva papagaja su odmah umrla, a treći je umro sledećeg dana.

Vlasnik papagaja je putem suda tražio naknadu štete u iznosu od 113 hiljada evra. Sud u istočnom delu provincije Severni Brabant prvobitno je presudio da vlasnik balona treba da plati više od 55.000 evra, ali se balonista žalio na ovu odluku.

Vlasnik balona je tokom žalbe ipak priznao da je prenisko leteo kada su prošli pored terena sa papagajima. Po sopstvenom priznanju, on je podešavao visinu bakljom svakih 5-10 sekundi.

Prema rečima avijatičara, na osnovu zaključaka pozvanog veterinara, nije se moglo zaključiti da su papagaji umrli upravo od stresa od balona koji je preleteo iznad njih. Ali drugostepeni sud je smatrao da druge verzije nisu verovatne.

Apelacioni sud u Hertogenbošu, kao i prvostepeni sud, proglasio je avijatičara odgovornim za štetu nanetu vlasniku papagaja. Osim odštete u iznosu od 55.000 evra, avijatičar će morati da plati i sve sudske troškove.

Prošle godine, sudija u Španiji dodelio je zajedničko starateljstvo nad psom razvedenom paru koji je otišao na sud da odredi sa kim će ljubimac živeti.