IBM očekuje da će premašiti godišnji cilj prihoda

IBM očekuje da će premašiti godišnji cilj prihoda

Korporacija IBM nadmašila je u sredu kvartalne procene prihoda i saopštila da očekuje da će premašiti ciljeve rasta prihoda tokom cele godine jer snažna potražnja za njenim digitalnim uslugama pomaže da se ublaži udarac snažnog dolara.

Provajder IT softvera i usluga se fokusirao na takozvani „hibridni oblak“ nakon što je ukinuo svoje nasleđe infrastrukturno poslovanje kojim upravlja IT i zabeležio dvocifreni rast u svim svojim segmentima i geografskim područjima na bazi konstantne valute tokom trećeg kvartala .

Akcije kompanije porasle su za 6% u trgovanju nakon zvona.

IBM, čiji je prihod od oblaka porastao za 11% na 5,2 milijarde dolara u kvartalu, sada očekuje da će se njegov godišnji prihod povećati više od prethodne procene srednjeg jednocifrenog rasta u stalnoj valuti.

Dok je potrošnja preduzeća robusna u Americi, IBM primećuje izvesnu mekoću u svojim ključnim oblastima kao što su nove rezervacije i odliv zaostalih poslova u zapadnoj Evropi zbog tamošnjeg makroekonomskog okruženja, rekao je za Rojters glavni finansijski direktor Džejms Kavano.

Stručnjaci iz industrije uglavnom smatraju da su projekti digitalne transformacije koje opslužuju poput IBM-a otporni u ekonomskom usporavanju jer se sve više preduzeća okreće tehnologiji kako bi smanjilo troškove.

Ipak, ovogodišnji skok dolara od skoro 17% koji takođe ima velike međunarodne operacije.

IBM, koji ostvaruje 60% svog prihoda izvan Sjedinjenih Država, povećao je svoju procenu za celu godinu za devizni uticaj na 7% sa 6%.

Kompanija je u trećem tromjesečju ostvarila 1,1 milijardu dolara na deviznom tržištu.

Prema podacima Refinitiva, prihod je iznosio 14,12 milijardi dolara, u poređenju sa 13,51 milijardu dolara koje su očekivali analitičari.

IBM je ostvario neto gubitak od 3,20 milijardi dolara, ili 3,54 dolara po akciji, u trećem kvartalu, u poređenju sa profitom od 1,13 milijardi dolara, ili 1,25 dolara po akciji, godinu dana ranije, zbog jednokratne negotovinske naknade za poravnanje penzija od oko 5,9 milijardi dolara.