Britanska ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku

Britanska ministarka unutrašnjih poslova podnela ostavku

LONDON – Britanska ministarka unutrašnjih poslova dala je ostavku u sredu zbog kritike Liz Trus pre nego što su se njeni poslanici otvoreno posvađali u parlamentu, naglašavajući eroziju autoriteta premijerke nakon samo nekoliko nedelja na tom poslu, preneo je Rojters.

Odlazak Suele Braverman, zbog „tehničkog“ kršenja vladinih pravila, znači da je Trusova sada izgubila dva svoja najviša ministra za manje od nedelju dana, oba zamenjena političarima koji je nisu podržali za liderstvo.

Nekoliko sati nakon ostavke, poslanici su se otvoreno prepirali i tukli usred konfuzije oko toga da li je glasanje o frakingu glasanje o poverenju njenoj administraciji.

Opozicioni parlamentarci žalili su se da su Trusovi političari bili maltretirani da bi ih naterali da glasaju sa vladom, iako su dva poslanika iz njene Konzervativne stranke rekla da nisu videli takvo ponašanje.

„Disciplina se raspada, ne možemo ovako dalje“, rekao je Rojtersu jedan konzervativni poslanik.

Drugi, Čarls Voker, rekao je za televiziju Bi-Bi-Si da je „besneo“ na „netalentovane ljude“ koji su doveli Trusa na vlast, samo zato što su želeli posao. „Mislim da je to havarija i sramota“, rekao je on.

Truss, koja je na vlasti nešto više od šest nedelja, bori se za svoj politički opstanak još od 23. septembra, kada je pokrenula „mini-budžet“ – ekonomski program ogromnih nefinansiranih smanjenja poreza koji je šokirao finansijska tržišta.

Nekoliko poslanika otvoreno je pozvalo nju da podnese ostavku, a drugi su raspravljali ko bi trebalo da je zameni. Nakon scena u parlamentu, pojavili su se izveštaji da su osoba odgovorna za disciplinu Konzervativne stranke i njihov zamenik dali ostavku.

Ministar privrede Džejkob Ris-Mog, upitan na televiziji da li su izveštaji tačni, rekao je: „Nije mi sasvim jasno kakva je situacija“.

Najnoviji preokret u nečemu što se čini beskrajnom drami u Vestminsteru dolazi u trenutku kada milioni Britanaca brinu o rastućoj inflaciji i smanjenju javne potrošnje, pri čemu se vidi da politička elita čini malo da ublaži te zabrinutosti.

Truss je upravo rekla zakonodavcima da joj je žao zbog grešaka koje je napravila, ali da neće da odustane, kada su se pojavili izveštaji da je njen ministar unutrašnjih poslova, ili ministar unutrašnjih poslova, otišao.

Potvrđujući svoj odlazak, Braverman je rekla da je prekršila pravila slanjem zvaničnog dokumenta sa svog ličnog mejla koleginici iz parlamenta. Ali dodala je da ima ozbiljnu zabrinutost za vladu i da samo nada da će problemi nestati nije održiv pristup.

„Napravila sam grešku, prihvatam odgovornost, podnosim ostavku“, rekla je ona u pismu premijeru.

Kao zamenu, Trus je imenovala bivšeg ministra Granta Šapsa, koji je nedavno rekao da se Trus suočila sa velikom bitkom da preživi.

Takođe nije uspeo da ponudi snažnu podršku premijeru. Po dolasku na svoje novo radno mesto, Šaps je priznao da je vlada „očigledno imala veoma težak period“.

Ali on je dodao, misleći na Trusovog novog ministra finansija: „Mislim da je Džeremi Hant uradio odličan posao u rešavanju pitanja u vezi sa tim mini budžetom.

Medijski izveštaji sugerišu da su se Trus i Braverman možda sukobili oko imigracije. Braverman, koja je nedavno rekla da je sanjala da vidi kako tražioce azila deportuju u Ruandu, zagovarala je tvrdu liniju u pogledu broja imigranata.

Trus je sugerisala da bi se ograničenja mogla ukinuti u nekim delovima privrede; pošto Hant radi na pronalaženju načina da podstakne ekonomiju, dodatno ublažavanje imigracionih pravila može biti jedna od opcija.

Nakon poteza da se glasa o narušavanju pitanja poverenja, scene u parlamentu su se pretvorile u haos dok su konzervativni poslanici bili zbunjeni oko toga da li su u obavezi da glasaju u skladu sa vladom.

Predlog glavne opozicione Laburističke partije poražen je sa 326 glasova za i 230, a vladin predlog je pobedio, ali su neki poslanici rekli da su ljuti zbog taktike ili nedostatka iste koju je koristila vlada.

Rezultati glasanja su pokazali da desetine konzervativnih poslanika nije učestvovalo u glasanju, iako su neki od njih bili na radnom putu ili se loše osećali.

Nekoliko sati ranije, Truss se suočila sa bučnim pitanjem premijera u parlamentu po prvi put otkako je Hant odustao od većine njenog plana za smanjenje poreza. Izašla je boreći se.

Na pitanje lidera laburista Keira Starmera zašto bi trebalo da ostane na vlasti, ona je rekla: „Ja sam borac, a ne odustajao“.

„Bio sam vrlo jasan da mi je žao, i napravio sam greške“, rekla je Truss podrugljivo opozicionim poslanicima u parlamentu. „…Spreman sam da donesem teške odluke.“

Premijerka je dočekana sa smehom, zviždanjima i podsmjehom, posebno kada je laburistima rekla da treba da shvate ekonomsku realnost.

Takođe je pokušala da umiri zakonodavce zbog svojih budućih planova potrošnje. Posle dana neizvesnosti, rekla je da je posvećena povećanju državnih penzija u skladu sa nivoom inflacije.

Ali neki nisu bili ubeđeni.

Konzervativni poslanik Vilijam Vrag rekao je da je podneo pismo o nepoverenju premijerki, pridruživši se nekolicini drugih koji su je pozvali da ode. Vrag je rekao da se „stidi“ suočavanja sa biračima nakon mini-budžeta.

Bivši ministar nauke, Džordž Friman, rekao je; „Dosta je bilo. Kabinet treba da se uhvati u koštac, brzo.“

Konzervativna partija zaostaje oko 30 poena za laburistima, prema anketama javnog mnjenja, a YouGov rangira Trusa kao najnepopularnijeg lidera kojeg je anketar ikada pratio.