Evropski komesar u Kijevu najavio je program podrške Ukrajincima u zimskom periodu

Evropski komesar u Kijevu najavio je program podrške Ukrajincima u zimskom periodu

Evropska unija će izdvojiti 175 miliona evra za podršku interno raseljenim licima i ukrajinskim izbeglicama u Ukrajini i Moldaviji, a takođe će pomoći u razmeštanju skloništa za Ukrajince tokom zime.

Kako prenosi Evropska istina, to je saopštio evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarhih tokom posete Kijevu u sredu.

„Nadolazeća zima će verovatno doneti ozbiljne izazove Ukrajini i mi moramo da budemo spremni za njih. Na račun naših programa rescEU, privremeno sklonište će odmah biti raspoređeno u tri različita regiona Ukrajine – oblasti Rivne, oblasti Bučanskij i Harkovske oblasti. “ Pres služba Evropske komisije citira Lenarhiča .

Tamo je precizirano da će EU pomoći da se izdvoji 62,3 miliona evra za pripremu privremenih smeštajnih mesta i obezbeđivanje svega što je potrebno. 500 punktova biće locirano u oblasti Rivne, 550 u Bučanskom okrugu i 600 u Harkovskoj oblasti u Ukrajini. Svaka jedinica može da primi do pet osoba i potpuno je opremljena krevetima i grejačima.

Uzimajući u obzir sklonište koje će se nalaziti u Rumuniji, 46 hiljada ljudi će moći da koristi ovu infrastrukturu u slučaju vanredne situacije.

Od najavljenih 175 miliona evra humanitarne pomoći, najveći deo (150 miliona) biće opredeljen za pomoć u Ukrajini, a ostatak za Moldaviju.

Sredstva će prvenstveno biti usmerena na obezbeđivanje stambenog prostora pogodnog za život u zimskom periodu, kao i na hitnu obuku, zdravstvenu zaštitu i pomoć u zaštiti.

Kako je saopšteno, ministarka unutrašnje trgovine i razvoja saradnje Holandije Liše Šrajnemaher najavila je izdvajanje 70 miliona evra za obezbeđivanje grejanja u Ukrajini.

Pročitajte i intervju Janeza Lenarhiča za EuroPravdu: „EK će doneti zaključak o zahtevu Ukrajine za članstvo brže nego za bilo koju državu do sada.