Politico: Bela kuća će učiniti sve da spreči da se Bajden i Putin sastanu na samitu G20

Politico: Bela kuća će učiniti sve da spreči da se Bajden i Putin sastanu na samitu G20

Američki zvaničnici preduzimaju korake kako bi osigurali da se američki i ruski predsednici Džo Bajden i Vladimir Putin ne ukrste na samitu G20 u Indoneziji, čak ni slučajno, prenosi Politiko pozivajući se na obaveštene izvore.

U Beloj kući već nekoliko nedelja traju interni razgovori u vezi sa mogućim Putinovim učešćem na samitu G20 nakon što su to najavili indonežanski predstavnici. Nije isključeno da se Bajden i Putin slučajno ukrste u nekom trenutku tokom samita – na primer, biće prisutni na istom velikom plenarnom sastanku.

Ali američki zvaničnici su odbacili formalni sastanak i preduzimaju korake da osiguraju da se američki predsednik ne suoči sa svojim ruskim kolegom u hodniku ili čak na grupnoj fotografiji lidera.

U privatnim razgovorima, sagovornici Politika priznaju da se Putinov susret sa Bajdenom ipak ne može isključiti da je reč o oslobađanju američke košarkašice Britni Grejner ili bivšeg marinca Pola Vilana, zatočenog u Rusiji.

Ali čak i takav sastanak može da se održi tek posle nedelja zakulisnih pregovora sa Moskvom, koji još nisu doveli do napretka u oslobađanju pritvorenih američkih državljana.

Tokom predsedavanja Džoa Bajdena, on i Putin su se sastali samo jednom – na samitu u Ženevi u leto 2021. godine. Nakon što je Rusija zapretila invazijom na Ukrajinu, njih dvojica su nekoliko puta razgovarali telefonom, poslednji put u februaru, nekoliko dana pre nego što je izbio veliki rat.

Nedavno je američki predsednik rekao da ne vidi dobar razlog da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom na samitu G20 u Indoneziji.

Ranije je indonežanski ambasador rekao da se njegova zemlja sprema da ugosti Putina i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na ovogodišnjem samitu G20, ali strane još nisu potvrdile svoje učešće. Sam Zelenski je izjavio da će učešće Ukrajine na jesenjem samitu G20 zavisiti od bezbednosne situacije u zemlji i sastava učesnika samita.