N1: Više od 100 aktivista na protestu na Šodrošu, došlo do koškanja s policijom

N1: Više od 100 aktivista na protestu na Šodrošu, došlo do koškanja s policijom

Na Šodrošu je u toku protest građana koji se protive izgradnji mosta u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu. Reporter N1 javio je da je okupljeno više od 100 građana, a na mesto protesta stiglo je i oko 30 policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija, sa šlemovima i štitovima. Nešto oko 17 sati došlo je do malog koškanja, kada su aktivisti uspeli da se probiju kroz kordon i sruše deo ograde gradilišta.

Policajci su, prenosi naš reporter, sišli sa proplanka niže ka šumi i kampu, a oko 100 aktivista došlo je da podrži proteste protiv izgradnje tog mosta.

U jednom trenutku došlo je do koškanja sa pripadnicima žandarmerije. Deo građana i aktivista uspeli su da probiju policijski kordon i sruše deo ograde.

Nekoliko aktivista podiglo je zastavu ispred pripadnika Žandarmerije i rekli im da se „stide izdajice doma svog“. Pokušali su okolnim putem da prođu do ograde, ali na tom mestu nisu uspeli da probiju kordon. Prošli su sa druge strane i uspeli da sruše jedan deo ograde, iza koje se nalazila policija.

Okupljenima se na početku protesta obratio aktivista Brajan Brković koji je rekao da su građani juče mogli da svedoče policijskoj brutalnosti po naredbi Miloša Vučevića koji je „stao na stranu krupnog kapitala i bezakonja o protiv svojih građana.

„Policiji nije problem da prelazi preko mladih i starih, samo zato što joj komanda to nalaže. Ne treba nam takva policija, već ona koja brani narod“, rekao je Brković.

„Nismo ništa uradili mimo zakona a policija nas je tukla“, poručio je još Brković i dodao da su kada su ih izveli pred prekršajni sud nadležni na snimcima mogli da vide ljude sa podignutim rukama.

Brajan Brković pozvao je okupljene da krenu za njim, od mesta gde je postavljena građevinska tabla do Šordoš Survivor kampa.

Na Šodrošu danas nema opozicionih političara.

Tu su aktivisti i brojni mediji.

Inače, posle jučerašnjeg hapšenja aktivista na Šodrošu i protesta protiv izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope, danas je na toj lokaciji postavljena tabla sa podacima o objektu na kojoj se navodi da je u pitanju izgradnja privremenih saobraćajnica sa privremenim mostovima za potrebe građenja mosta preko reke Dunav u okviru projekta obilaznice preko Novog Sada.

Na tabli su zapisani i brojevi katastarskih parcela, kao i brojevi građevinske dozvole, koju je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Finansijer je Vlada Srbije, investitor Koridori Srbije, a izvođač i projektant China road and bridge.

Podsećamo da je ranije danas član Gradskog veća Novog Sada zadužen za saobraćaj Aleksandar Kravić izjavio da gradske vlasti imaju potrebne dozvole za početak pripremnih radova za gradilište budućeg četvrtog mosta preko Dunava u tom gradu i dodao da nisu tačne izjave ekoloških i opozicionih aktivista da takve dozvole ne postoje.

Potom je i preduzeće „Koridori Srbije“ saopštilo da postoje sve neophodne dozvole za početak radova na izgradnji mosta na obilaznici oko Novog Sada, čemu se protive ekološki aktivisti i građani.

Radnici CRBC-a postavljali su građevinsku ogradu, a obezbeđivala ih je interventna jedinica policije, koja je potiskivala nekoliko desetina građana koji su bili napravili „živi zid“ kako bi pokušali da spreče postavljanje ograde.