Mađarska je otvorila železnički terminal za transport ukrajinskog žita

Mađarska je otvorila železnički terminal za transport ukrajinskog žita

Mađarska je na granici sa Ukrajinom otvorila veliki železnički terminal za pretovar kontejnera sa širokog koloseka na uski ovaj projekat će omogućiti uspostavljanje kopnene rute za snabdevanje ukrajinskim žitom lukama severnog Jadrana.

Ovo je saopštio šef Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, piše „Evropska istina“.

Sijarto je napomenuo da je terminal u graničnim Fenijeslitke izgrađen u rekordno kratkom roku i da je „u ovom trenutku najsavremeniji pretovarni terminal na celom kontinentu“.

Prema rečima Sijarta, terminal, napravljen ulaganjem od 30 milijardi forinti (71,1 milion dolara), zapošljavaće 500 ljudi i imati kapacitet od milion kontejnera godišnje, što je duplo više od kapaciteta na granici Belorusije i Poljske.

„Zahvaljujući terminalu biće otvorena najbrža i najefikasnija ruta za ukrajinsko žito od Fenijeslitke do luka severnog Jadrana, a zahvaljujući tome biće moguće garantovati sigurnost snabdevanja hranom čak i do udaljenih krajeva sveta“, rekao je šef mađarskog ministarstva spoljnih poslova.

Kako je saopšteno, 13. oktobra se iz izjave ruskog ambasadora u UN u Ženevi saznalo da je Ruska Federacija poslala UN spisak zahteva, u slučaju čijeg neispunjavanja preti da će se povući iz sporazuma o izvoz žitarica iz Crnog mora, čiji rok važenja ističe u novembru. On nije precizirao kakve je tačno tvrdnje Rusija izrazila i odbio je da dostavi kopiju pisma.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozvao je međunarodnu zajednicu da spreči Rusiju da poremeti „žitni koridor” preko Crnog mora nakon signala iz Moskve da namerava da se povuče iz sporazuma.