Evroposlanica: Odlukom o izmenama zakona Šmit se svrstao na stranu Hrvata

Evroposlanica: Odlukom o izmenama zakona Šmit se svrstao na stranu Hrvata

Poslanica u Evropskom parlamentu Teneke Strik izjavila je da Visoki predstavnik u BH Kristijan Šmit više nema kredibilitet da obavlja tu funkciju, jer se svojom odlukom da nametne izmene Izbornog zakona BiH na dan izbora u toj zemlji svrstao na jednu stranu.

„Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i Šmit imaju ogromnu moć u BiH, jer može nametati zakone, a korišćenje tih ovlaštenja nosi veliku odgovornost. On to nije pokazao, jer je promenio Izborni zakon na dan izbora, zanemarivši i ne uvažavajući birače, jer oni moraju znati pravila po kojima biraju“, navela je Strik za TVN1 Sarajevo. Prema njenim rečima, Šmit je izabrao „najgori mogući trenutak za takav postupak, koji pokazuje da mu nije stalo do toga šta gradjani i birači u BiH uopšte žele“.

Više od 25 poslanika iz nemačkog, holandskog i francuskog parlamenta uputilo je poziv Visokom predstavniku u BiH da povuče izmene Izbornog zakona BiH, nametnute na dan opštih izbora u BiH, 2. oktobra.

Inicijativa je potekla od holandske evroposlanice Tineke Strik, na čiji zahtev bi Šmit u Evropskom parlamentu trebalo da objasni razloge nametanja izmena Ustava Federacije BiH i Izbornog zakona.

Strik je navela da je Šmita pozvala u Komitet za spoljne poslove, očekujući da će opravdati odluku koju je doneo na dan izbora u BiH.

Prema njenim rečima, problem je sam trenutak donošenja odluke, ali i sadržaj amandmana koji je nametnuo, ocenjujući da je Šmit svojom odlukom pogodovao Hrvatima u BiH i da je „na neki način cementirao etničku segregaciju“.

„To vodi ka etničkim podelama i mislim da je to opasno“, kazala je Strik.

Dodala je da je Hrvatska bila umešana u ceo taj proces.

„Znamo da Hrvatska nije neutralna zemlja u tom smislu, ona je veoma glasna u odbrani hrvatskog dela BiH i to je, samo po sebi, Šmitu trebalo da pokaže da treba ostati neutralan. Mislim da se ovim svrstao na jednu stranu, a time se ugrožava jedinstvo zemlje“, naglasila je Strik.