Brazil: Da Silva i Bolsonaro se sukobljavaju u debati

Brazil: Da Silva i Bolsonaro se sukobljavaju u debati

SAO PAULO – Bivši brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva i aktuelni predsednik Žair Bolsonaro sukobili su se u svojoj prvoj debati jedan na jedan u nedelju, dve nedelje pre drugog kruga predsedničkih izbora, preneo je Asošijeted pres.

U debatama u prvom krugu izbora učestvovalo je nekoliko drugih kandidata, od kojih nijedan nije osvojio više od 5% glasova 2. oktobra. Tokom debata, oni su uglavnom odvraćali pažnju od dva očigledna favorita.

U nedelju, njih dvoje su se više puta nazivali lažovima tokom susreta koji je trajao oko sat i po. Termin je svaki od kandidata koristio više desetina puta u debati TV benda koja je inače bila manje agresivna nego što su mnogi analitičari očekivali.

„Ti si lažov. Lažete svaki dan“, rekao je da Silva tokom jedne razmene. Bolsonaro je često govorio: „Ne možete doći ovamo da ljudima govorite ove laži.

Ranije ovog meseca, da Silva, koji je univerzalno poznat kao Lula, pobedio je u prvom krugu izbora sa 48 odsto glasova u poređenju sa Bolsonarovim 43 odsto. Ankete pokazuju da je levičarski bivši predsednik, koji je vladao između 2003-2010, i dalje favorit, iako se njegova prednost znatno smanjila.

Svaki kandidat se fokusirao na pitanja koja, prema anketama, predstavljaju slabe tačke njihovog protivnika: za Bolsonara, pandemiju COVID-19 koja je ubila 680.000 Brazilaca, a za da Silvu, korupcione skandale u koje je umešana njegova Radnička partija.

Očekuje se da će Da Silva i Bolsonaro učestvovati u još jednoj debati, nekoliko dana pre glasanja, na TV Globo, najpopularnijoj brazilskoj mreži.