Ruska vojska potvrdila veliku razmenu zarobljenika

Ruska vojska potvrdila veliku razmenu zarobljenika

Ukupno 110 Rusa vratilo se kući iz Ukrajine u okviru velike razmene zarobljenika sa Kijevom, saopštilo je u ponedeljak rusko Ministarstvo odbrane. Grupa je uključivala 72 civilna mornara koji su držani u Ukrajini od februara 2022. godine, dodaje se.

Zauzvrat, Moskva je u Ukrajinu pustila 108 vojnikinja. Dve žene predviđene za razmenu odbile su ponudu i rekle da bi želele da ostanu u Rusiji, saopštilo je ministarstvo. Svi Rusi koji se vrate kući dobiće svu neophodnu medicinsku i psihološku pomoć, dodaje se.

Kijev je takođe potvrdio, kako je rekao, „još jednu veliku“ razmenu. Ranije u ponedeljak, šef Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin objavio je zamenu na društvenim mrežama. U razmenu bi učestvovalo oko 30 vojnika iz raznih delova Rusije, uključujući DNR i susednu Lugansku Narodnu Republiku (LNR), zajedno sa civilnim mornarima, rekao je tada.

Kijev je priveo desetine ruskih civila koji su bili u čamcima koji su se zaustavili u ukrajinskim lukama krajem februara, kada je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju. Neki od njih su oslobođeni nakon što su ruske trupe zauzele lučki grad Mariupolj, ali su mnogi ostali u ukrajinskom pritvoru.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, ruska komesarka za ljudska prava Tatjana Moskalkova bila je direktno uključena u omogućavanje razmene. Prošle nedelje je rekla da bi 65 mornara uskoro moglo da bude oslobođeno i da su razgovori o njihovom oslobađanju u završnoj fazi.

Prošlog četvrtka dve strane su razmenile 20 ruskih vojnika za jednak broj ukrajinskih vojnika, prema zvaničnicima obe zemlje. Moskva i Kijev su više puta menjali zatvorenike od početka sukoba između dva suseda krajem februara.

Poslednja velika razmena dogodila se krajem septembra, kada je oslobođeno 55 ruskih vojnika, uključujući i one iz Donbasa. Kijev je takođe oslobodio ukrajinskog opozicionog lidera Viktora Medvedčuka u sklopu razmene. Ukrajinske vlasti optužile su Medvedčuka za izdaju prošle godine i zabranile njegovu stranku Opoziciona platforma – Za život, nakon što je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini.

Prema rečima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, 215 ukrajinskih vojnika je vraćeno u matičnu zemlju u razmeni. Među njima je bilo više od 100 pripadnika bataljona Azov, u čijim redovima borci otvoreno prihvataju neonacističke stavove.